De Universiteit Twente (UT) tracht al enige tijd meer meisjes te stimuleren een technische opleiding te volgen. De nieuwste maatregel die werd afgekondigd, bestaat uit een vergoedingsregeling die het risico voor beginnende studentes beperkt, wanneer ze aan de UT een studie volgen die toch niet bevalt.
Jonge vrouwen die kiezen voor een technische opleiding aan de Twentse universiteit mogen binnen vijf maanden stoppen. Ze krijgen dan de door hen verbruikte studiefinanciering en de kosten van de OV-jaarkaart terug. Voorwaarde is wel dat ze een bepaalde studie-inspanning hebben geleverd en later weer met een studie in het hoger onderwijs beginnen. De UT vergoedt de financiële gevolgen van een overstap naar een andere opleiding volledig. Alleen de vijf maanden studietijd kunnen niet worden teruggegeven. De Regeling Stimuleringsfonds Vrouwelijke Techniek Studenten treedt in werking bij de start van het nieuwe collegejaar op 1 september aanstaande.
Vrouwen met een technische achtergrond zijn er dus nog te weinig. Maar meer problemen doen zich voor, vindt FME, de verenigde werkgevers in de grootmetaal. "Er dreigt voor heel Nederland een schrikbarend tekort aan vooral hoog opgeleid technisch personeel", voorspelt FME-woordvoerder S. van Woensel in De Volkskrant. Uit cijfers van deze brancheorganisatie blijkt dat de studentenaantallen in het technisch onderwijs de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 20 procent zijn gedaald. Sommige bedrijven waarschuwen dat zij hun produktie naar het buitenland verplaatsen, of vaklieden uit andere landen binnenhalen.
In het verleden is gebleken dat dit soort dreigementen nooit waar worden gemaakt. Arbeidsmarktonderzoeker M. Vermeulen stelt dat het bedrijfsleven regelmatig klaagt over een dreigend tekort aan technisch geschoold personeel. Als er echt een tekort zou zijn, zouden de lonen voor deze beroepen wel omhoog gaan. Nu verdienen hoog opgeleide technici 11 procent minder dan hun alfa-collega’s. Bijkomend probleem is dat veel technici niet trouw blijven aan hun studie of beroep. De industrie is te conjunctuurgevoelig; banen worden snel geschrapt. Daar moeten werkgevers eens naar kijken, is zijn commentaar. RS