De telecommunicatiemaatschappij van NS en British Telecom, Telfort, heeft in een brandbrief aan minister Jorritsma fel geprotesteerd tegen de torenhoge interconnectie-tarieven van PTT Telecom.
De nieuwe concurrent van KPN wil dat de bewindsman van Verkeer en Waterstaat ingrijpt en zelf een tarief vaststelt. Deze overgangsregeling zou moeten gelden totdat PTT Telecom een goedgekeurd systeem van kostenberekening heeft.
Volgens Telfort wijkt de prijs die PTT Telecom vraagt voor het gebruik van zijn infrastructuur, in negatieve zin af van wat in Engeland gebruikelijk is. Daar zouden de tarieven voor interconnectie veel lager liggen. Engeland vormt het enige referentiekader omdat daar als eerste in Europa de telefoonmarkt is geliberaliseerd. PTT Telecom heeft de prijs zover opgeschroefd dat de nieuwe concurrenten op elk lokaal gesprek een handjevol centen moet toeleggen. Volgens Telfort heeft PTT Telecom maar een slag in de lucht geslagen. Een deugdelijke kostenonderbouwing ontbreekt. Op deze wijze is geen echte concurrentie mogelijk, klaagt Telfort.
Kostengeoriënteerd
Nieuwe aanbieders zullen zeker in de beginperiode sterk afhankelijk zijn van toegang tot het netwerk van PTT Telecom. Dit laatste bedrijf controleert essentiële ‘bottleneck’-voorzieningen, waarvan de toegang tot de gebruiker en het afwikkelen van gesprekken naar abonnees van PTT Telecom de belangrijkste zijn. Door de greep die de PTT heeft op de interconnectie-voorzieningen, kan het de concurrentie bemoeilijken of zelfs verhinderen. Telfort vindt dat de interconnectie-tarieven op de werkelijke kosten moeten zijn gebaseerd. De gevraagde tarieven zouden ook in geen verhouding staan tot de eindgebruikers-tarieven van PTT Telecom.
Telfort vraagt de minister tarieven zoals die in Engeland gelden als richtlijn te nemen. Daar wordt een kostengeoriënteerd tarief gehanteerd, waarop British Telecom nog steeds een winst van meer dan 10 procent maakt.