De Getronics Groep heeft 1996 met glanzende rapportcijfers afgesloten. Toch tempert de ongewisse uitkomst rond de verkoop van Roccade de feestvreugde enigszins. Het dreigt een veiling te worden waar de hoogstbiedende er met de inzet vandoor mag gaan, constateert president-directeur Ton Risseeuw. "Wij haken af indien de verkoopprijs te hoog wordt. Noch wij, noch Roccade zouden hier bij gebaat zijn", stelt hij.
Getronics biedt geïntegreerde informatiserings- en telecommunicatiediensten aan, alsmede volledige outsourcing. Het bedrijf richt zich alleen op de grootzakelijke markt. In 1996 was een sterke groei te zien in de elektronische betaaldiensten en klantenspaarsystemen, ‘customized’ software, intranet- en netwerkdiensten, en telematica-installatie. De jaaromzet van de Getronics Groep is in 1996 met een groei van 30 procent de grens van 2 miljard gulden gepasseerd. De nettowinst groeide vorig jaar met 35 procent tot 132 miljoen gulden. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 1996.
Internationalisering
Tijdens de toelichting hierop vertelde Risseeuw dat Getronics vanuit een solide basis in Nederland internationaal wil uitbouwen. "Multinationals zijn op zoek naar IT-bedrijven die ook over de grens ondersteuning kunnen bieden. Getronics is vertegenwoordigd in de Benelux, Duitsland, Scandinavië, Spanje en Engeland. Wij willen in landen opereren waar een positie in de top drie haalbaar is. Anders is de winstgevendheid niet voldoende."
Getronics is vooral geïnteresseerd in rekencentra, waar grote dataverwerkingen kunnen plaatsvinden. Het IT-bedrijf tracht schaalgrootte te bereiken door acquisities, zoals de beoogde overname van het voormalige Rijkscomputercentrum Roccade. Ook heeft Getronics het oog laten vallen op buitenlandse rekencentra, maar Risseeuw liet zich hierover niet verder uit.
Prijsopdrijving
De gang van zaken rond de verkoop van Roccade zint Risseeuw niet. "Een fusie tussen ons en Roccade had allang afgerond kunnen zijn. Alleen de aandeelhouder – de overheid – wil het onderste uit de kan en biedt nu ook andere IT-bedrijven de kans een bod te doen. Daar zitten grote risico’s aan vast. Allereerst duurt de procedure veel te lang. Dat vergroot de onzekerheid bij Roccade en brengt lange-termijncontracten in gevaar. Verder kan de verkoopprijs veel te hoog opgedreven worden. Dat is voor de overheid wel prettig, maar niet voor Roccade. Het bedrijf zit midden in een marktgericht omslagproces en heeft al een aantal jaren een nulgroei in de winst. Je kunt je afvragen of het bedrijf in staat is een hoge prijs terug te verdienen."
Risseeuw verwacht dat de overheid de knoop rond 1 juli doorhakt. Mocht Roccade in andere handen dan die van Getronics vallen, dan kan dat klanten kosten, waarschuwt hij. "Wij werken reeds samen in een aantal grote projecten. Met klanten is overeengekomen dat zij bij een vijandige overname kunnen breken met Roccade."
Raet
De hechte band die de bedrijven hebben, kwam vorig jaar ondermeer tot uiting in de reorganisatie van Raet, het softwarehuis dat door Getronics en Roccade werd overgenomen. Inmiddels is Raet volledig in handen van Getronics, omdat de privatisering van Roccade zo lang op zich laat wachten. Risseeuw is uiterst content over de resultaten. "Er zit weer wonderwel snel groei in Raet. De herstructurering heeft zijn vruchten afgeworpen, al zijn wij daarbij wel geholpen door de aantrekkende markt."
Elektronische handel
Dit jaar wil Getronics meer profiteren van de groeiende behoefte aan de uitwisseling van elektronische berichten en transacties. Daartoe is het bedrijf een alliantie aangegaan met Applied Communication Inc. (ACI), leverancier van software voor elektronische handelsdiensten. Getronics en ACI bieden diensten aan, gericht op third party processing: het voor klanten verwerken van elektronische transacties, zoals betalingen met behulp van chipcards en Internet, declaraties, klantenkaarten en ticketing. Ook komen de twee bedrijven met system integrator-oplossingen voor organisaties die zelf het transactieverkeer willen regelen.