Draadloos toegang krijgen tot het informatiesysteem, dat was wat het ministerie van Verkeer en Waterstaat wilde. Het ministerie is een van de eerste organisaties in Europa die het TCP/IP-protocol voor draadloze datacommunicatie toepast.
Verantwoordelijk voor de oplossing is de Hoofdafdeling Informatietechnologie en -Beleid van de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat. Deze afdeling onderzoekt in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat hoe de wensen op het gebied van de Corporate Communicatie- en Informatie-infrastructuur (CCI) kunnen worden vertaald naar praktische oplossingen. "Twee jaar geleden kreeg de Meetkundige Dienst het verzoek om te onderzoeken of het mogelijk was draadloze toegang tot een op CA-Open-Ingres gebaseerd informatiesysteem te realiseren. Het ging om het Informatiesysteem Wet Verontreiniging Oppervlaktewater (WVO-Info)", aldus G.J. van den Toorn, senior adviseur Informatica Infrastructuur.
Vergunningen
Het WVO-Info is een client/server-systeem waarin gegevens worden opgeslagen over vergunningen om te mogen lozen op het oppervlaktewater. Om te controleren of bedrijven zich houden aan hetgeen in hun vergunningen is vastgelegd, trekken controleurs door het land om watermonsters te nemen bij lozingspunten. "Een deel van dit werk is van tevoren te plannen. Maar het kan ook voorkomen dat een controleur een monster moet nemen bij een lozingspunt dat niet op de van tevoren bepaalde route ligt. Dan moet hij ter plekke gegevens kunnen opvragen uit het informatiesysteem van het betreffende vaak afgelegen lozingspunt, zoals welk bedrijf daar loost en wat voor stoffen dat bedrijf daar mag lozen", aldus Van den Toorn.
Hoeveelheid gegevens
Aanvankelijk leek het verzoek van het departement vrij eenvoudig in te willigen. "We dachten ons eigen Data Mobilofonie Systeem (DMS) te kunnen gebruiken voor de communicatie tussen de client en de server. DMS is weliswaar hoofdzakelijk gericht op spraakcommunicatie, maar gezien het feit dat de communicatiekosten nagenoeg nul zijn, was het toch interessant om de geschiktheid van DMS voor dit doel te onderzoeken.
Hoewel onderzoek had uitgewezen dat de hoeveelheid gegevens die over de verbinding moest worden getransporteerd betrekkelijk gering was, leidde een praktijktest tot teleurstellende resultaten. Het bleek namelijk dat de hoeveelheid gegevens weliswaar niet groot was, maar dat CA-Open-Ingres/Net wel erg veel hele kleine pakketjes heen en weer zond. Dit netwerk is bedoeld voor communicatie over een lan en eventueel een wan.
Bij het ontwerp ervan is echter nooit rekening gehouden met draadloze communicatie. Het opbouwen van een verbinding duurde ruim tien minuten, omdat CA-Open-Ingres/Net bandbreedte ineffectief gebruikt en de bandbreedte van DMS beperkt is. Dit is uiteraard onacceptabel", zegt Van den Toorn.
Uit beeld
Toen DSM definitief uit beeld was verdwenen, werd de blik gericht op Mobitex van Ram Mobile Data. Hoewel hier een grotere bandbreedte beschikbaar was dan bij DMS, lukte het niet om een werkende oplossing te realiseren. Van den Toorn vermoedt dat het ‘packet-switched’ karakter van Mobitex bij het mislukken een rol heeft gespeeld. Ook een later onderzoek door EDS waarbij van een gateway gebruik gemaakt werd, leverde geen acceptabel resultaat op.
Pas het beschikbaar komen van de datacom-mogelijkheid via gsm heeft de weg geopend naar een mobiele toegang tot WVO-Info. "Door de verhoudingsgewijs forse bandbreedte van gsm-data en het ‘circuit-switched’ principe kon een goed werkende oplossing worden gebouwd. De performance van de applicatie over gsm is in de meeste gevallen zelfs niet veel slechter dan de performance over een draadgebonden infrastructuur. Voorwaarde is uiteraard wel dat de applicatie lokaal op de portable PC wordt geïnstalleerd. Dit is echter bijna een standaard voorwaarde bij de huidige mobiele netwerken", meent Van den Toorn.
Op basis van de werkende proefopstelling is vervolgens een gestandaardiseerde gsm-inbelvoorziening op het landelijk dekkende wide area network van Verkeer en Waterstaat (V&W-net) gerealiseerd. Hierbij is volgens Van den Toorn ruim aandacht besteed aan het onderwerp informatiebeveiliging.
"De draadloze inbelvoorziening wordt momenteel ingezet voor medewerkers van Verkeer en Waterstaat die uit hoofde van hun functie behoefte hebben aan draadloze toegang tot centraal opgeslagen informatie. Maar andere toepassingen zijn in principe ook mogelijk. Ik denk dan bijvoorbeeld aan toegang tot het e-mailsysteem van het departement vanaf willekeurige lokaties in het land", aldus Van den Toorn.