Met zijn Universal Server zegt Informix als eerste een Object Relationeel Database Management System op de markt te brengen. Nadat het produkt in december al in New York gelanceerd werd, was op een perspresentatie op donderdag 20 februari Nederland aan de beurt.
De Universal Server (US) maakt het mogelijk om uiteenlopende datatypen, zoals tekst, beeld en geluid, geïntegreerd in één database onder te brengen en met één SQL-interface te benaderen. Toepassingsgerichte softwarecomponenten, zogenaamde datablades, maken de US voor de eindgebruiker functioneel. De datablades worden in samenwerking met partners vervaardigt met de door Informix ontwikkelde tool New Era. Nu zijn er rond de vijftig datablades op de markt. Tegen het eind van 1997 zullen dit er, volgens de schatting van Informix, meer dan honderd zijn en over enkele jaren zou dit aantal zelfs kunnen oplopen naar enkele duizenden.
"De markt is nog niet helemaal rijp voor een Object Relational Database Management System (ORDBMS). Voor het bedrijfsleven moet veel denkwerk voorbereid worden om de US optimaal te laten renderen", zo luidt de boodschap van Rein Hoogland, directeur van Informix Benelux. Het bedrijfsleven zou nog teveel in relationele termen denken en zich te weinig realiseren wat er met deze nieuwe technologie mogelijk is. Johan Brouwer, algemeen directeur van informix-partner Mosion: "We zitten met de US op het keerpunt van technology push en market pull." Het aantal toepassingen groeit gestaag, de technologie ‘duwt’. Of de markt ook gaat ’trekken’ hangt af van de vaardigheid van Informix en partners om aan de markt duidelijk te maken dat de US nuttig en wenselijk is.
Ajax en Feyenoord
Personal Library Software (PLS) is één van de partners die, in samenwerking met Informix, een datablade heeft ontwikkeld. Met de PLS tekstdatablade, die 25 gebruikers telt, kan intelligent gezocht worden in een database. Als het zoekargument bijvoorbeeld ‘voetbal’ is, ontdekt de datablade tijdens het zoeken dat de termen ‘ajax’ en ‘feyenoord’ ook met voetbal te maken hebben en selecteert de datablade vervolgens alle documenten waarin het zoekargument en de daaraan gerelateerde termen voorkomen. Daarnaast zijn er datablades voor audio- en visuele toepassingen, spraakherkenning en herkenning van gezichten en vingerafdrukken. "Met een opslagcapaciteit van 5 tot 10 terabyte is de Universal Server uitermate geschikt voor datawarehousing", meent Hoogland. Ruimtelijke informatie, landkaarten bijvoorbeeld, kunnen ook in de US opgeslagen worden en dienen als query-argument.
Verder maakte Informix bekend dat met Sap en Baan ontwikkelovereenkomsten zijn afgesloten. Sap en Informix streven naar een optimale aansluiting van elkaars produkten. "We hebben samen een ‘development center’ ingericht om dat te realiseren", aldus Peter Boogerd, marketing manager van Informix Benelux. De samenwerking met Baan gaat nog verder. Baan levert nu standaard Informix-databases bij zijn produkten. Boogerd: "Vanaf Baan V wordt standaard de object-relationele technologie toegepast".
"Databases zijn onze core-business", zegt Hoogland, "wij zijn een technologie-leverancier. Samen met partners zoeken we naar complete oplossingen." Daarbij wordt een ambitieuze strategie gevolgd. Er wordt gestreefd naar ‘partnerships’ met de toppers uit elke bedrijfstak. Voordat tot concrete samenwerking wordt overgegaan worden de partners door Informix gecertificeerd. Tijdens de bouw van een datablade levert Informix technische ondersteuning aan de partner en voordat de datablade op de markt komt voeren ze een kwaliteitscontrole uit.
Informix verwacht dat op termijn zijn hele klantenbestand van de relationele Informix database On-line zal overstappen op de object relationele database US.