De telecommunicatie-markt wordt overal ter wereld geliberaliseerd. Na jaren van vergeefse pogingen om tot een akkoord te komen, zijn afgelopen zaterdag de onderhandelingen over de basistelecommunicatie met succes afgerond. Al tien jaar zijn hiertoe pogingen gedaan.
Buitenlandse concurrenten zullen toegang moeten krijgen tot markten die tot nog toe potdicht zaten. Het afbreken van de monopolies leidt tot felle concurrentie. De starre prijsstructuren behoren tot het verleden. De tarieven voor datacommunicatie en andere vormen van telecommunicatie zullen omlaag gaan.
Voor de hele IT-industrie betekent dit een enorme opsteker. De investeringen in telecommunicatie-apparatuur krijgen een sterke impuls, waar ook de computerindustrie van zal profiteren. Verwacht wordt dat grootscheeps zal worden geïnvesteerd in nieuwe informatie- en telecommunicatie-infrastructuren. Volgens de Amerikaanse president Bill Clinton zullen de zegeningen van de communicatie- en informatie-technologie nu binnen ieders bereik komen.
Extra werkgelegenheid
De Amerikaanse onderhandelaar, Charlene Barshefsky, verwacht dat in haar land binnen tien jaar een miljoen extra banen zullen ontstaan als gevolg van het akkoord. Deze nieuwe werkgelegenheid ontstaat niet alleen bij telecommunicatie-bedrijven maar ook bij hightech-producenten. Een heel scala van bedrijfstakken variërend van software tot informatie-diensten en elektronische uitgevers gaat er van profiteren. Ook de informatiesnelweg komt dichterbij.
Wereldwijd zet de telecom-sector momenteel 1,1 biljoen gulden om. Over eveneens tien jaar kan dit bedrag zijn verdubbeld of zelfs verdrievoudigd, aldus Barshefsky in een eerste reactie.
EU-commissaris Sir Leon Brittan verwacht dat de telefoonkosten overal ter wereld omlaag zullen gaan. De telecommunicatie-markt staat voor een nog sterkere globalisatie. De digitale revolutie komt in een stroomversnelling, aldus Brittan. Hij sprak ook van een enorme stap in de richting van de Informatie Maatschappij.
Staatssecretaris Van Dok (Economische Zaken) sprak van een ‘ware doorbraak’. Nederland dat al een vrij open markt heeft, zal alleen maar voordeel hebben van de nieuwe overeenkomst.
Valreep
Op het laatste nippertje, een paar uur voor het aflopen van de uiterste termijn, is in de wereld-handelsorganisatie WTO een akkoord bereikt over liberalisering van het telecommunicatie-gebeuren. Een van de laatste grote hordes op weg naar een algehele vrijmaking van de wereldhandel is hiermee genomen. Een kleine zeventig landen hebben zich achter deze overeenkomst geschaard. Deze landen zijn goed voor 95 procent van alle omzet die in de telecom-sector wordt gemaakt. Voor het akkoord stond slechts 17 procent van de belangrijkste telecommunicatie-markten open voor Amerikaanse ondernemingen. Nu is dat bijna 100 procent. Het akkoord omvat onder andere de markttoegang, internationale satellietcommunicatie, mobiele telefonie, datatransmissie, semafonie en multimedia-diensten.
De doorbraak kwam toen de Verenigde Staten water bij de wijn deden. Amerika had daarvoor zware druk uitgeoefend op haar buurlanden Canada en Mexico hun markten verder open te stellen. Amerikaanse ondernemingen zouden Canadese telefoonmaatschappijen moeten kunnen overnemen.