De elektriciteitsmaatschappijen die in 1991 bij Multihouse de maatwerkapplicatie Numis 2000 hebben besteld, hoeven niet langer mee te werken aan de sterk vertraagde oplevering van dit pakket en mogen het contract opzeggen. Dit heeft het Gerechtshof in Amsterdam bepaald.
Daarmee vernietigde het Hof een eerdere uitspraak in kort geding waarbij de elektriciteitsbedrijven Multihouse niet aan de kant mochten schuiven.
Inzet van het geschil is de oplevering van het managementinformatiesysteem Numis 2000. Op 20 september van het afgelopen jaar zouden hiervan bepaalde gedeelten moeten worden opgeleverd. Multihouse slaagde hier niet in. Ook over de acceptatie van de delen die wel klaar waren, hadden de elektriciteitsmaatschappijen en Multihouse een meningsverschil. De in Numis participerende elektriciteitsmaatschappijen vonden het hierop welletjes en ontbonden de overeenkomst. Multihouse spande – in eerste instantie met succes – een kort geding aan om dit te voorkomen. Deze uitspraak is nu vernietigd.
Het botert al langer niet tussen Multihouse en het samenwerkingsverband Numis. In een poging het sterk vertraagde project op gang te brengen, werd vorig voorjaar het Project Vlottrekken gestart. Doel was ondermeer met 1,4 miljoen aan overbruggingskredieten op 20 september delen van Versie 1.0 op te leveren.
Beschikbare tijd
Uit de uitspraak van het Hof blijkt dat tijdens een vergadering van het ‘Dagelijks bestuur Numis’ op 9 mei 1996 werd besloten dat: "alle beschikbare tijd er op gericht moet zijn een werkbare Numis 2000 op te leveren." Namens Multihouse zei bestuurder Geers: "dat Multihouse op 20 september een geaccepteerde Numis 2000 wil opleveren. Het project is dan af en de opdrachtgever/-nemer-relatie kan worden ontbonden."
Op 22 mei werd echter duidelijk dat van het opleveren van een operationeel Numis 2000 in september geen sprake kon zijn. Tijdens deze vergadering erkende ook Multihouse dat wezenlijke onderdelen op dat tijdstip nog niet klaar zouden zijn.
In deze periode inventariseerden de betrokkenen wat er wel en niet aan functionaliteit af kon zijn en wat er op 20 september wel opgeleverd zou kunnen worden.
Ook werd besloten, onder bepaalde voorwaarden, het overbruggingskrediet van 1,4 miljoen gulden beschikbaar te stellen. Hiervoor moest eerst een stuk over de financiële afwikkeling van het project worden opgesteld. Formeel erkende Multihouse op 20 juni dat het bedrijf niet zou kunnen "voldoen aan het opleveren van versie 1.0." De elektriciteitsmaatschappijen zegden hierop het contract op. Waarmee zowel het overbruggingskrediet als de verdere implementatie van de baan was.
Het Hof stelt nu dat de elektriciteitsmaatschappijen hier het recht toe hebben. Bovendien moet Multihouse een voorschot op het overbruggingskrediet van 900.000 gulden terugbetalen. n
Miljoenenclaim voor Multihouse
Multihouse hangt een claim boven het hoofd van rond de 30 miljoen gulden. In de pers laat directeur Van der Feltz weten dat hij eerst wil afwachten wat de volgende formele stap van de elektriciteitsmaatschappijen zal zijn. De advocaat van Numis, mr F.V.B.M. Mutsaerts, houdt in een commentaar zijn handen vrij: het geld kan via een gerechtelijke procedure worden opgeëist of misschien is een schikking mogelijk.
De elektriciteitsmaatschappijen zoeken inmiddels naar een nieuwe leverancier voor een managementinformatiesysteem.