Het mainframe toont zijn veerkracht. Door de toegenomen vraag naar meer rekenkracht nam de omzet in S/390-systemen vorig jaar voor het eerst sinds 1992 weer toe. Opmerkelijk, omdat de wereldwijde omzet in grote systemen (met prijzen van 1 miljoen dollar en meer) vorig jaar volgens IDC met 14 procent daalde tot 13,5 miljard dollar.
De vraag naar rekenkracht groeide met 77 procent, terwijl de prijzen van hardware zakten met 44 procent", zegt Steve Josselyn, onderzoeker commerciële systemen en servers van IDC. "Krachtige mainframes zijn opnieuw concurrerend met lagere prijzen en verbeterde technologie." Nog steeds daalt de prijs van grote systemen door de concurrentie met Unix-platformen.
Mainframe-fabrikanten schuiven steeds meer op in de richting van cmos, de produktietechnologie die de basis vormt van risc-processoren. Systemen met cmos-chips maakten vorig jaar 49 procent van de totale omzet in S/390-systemen uit, dat is 58 procent van de totaal verkochte rekenkracht. Dit soort systemen zijn meer in trek vanwege hun lagere kosten ten opzichte van traditionele mainframes op basis van ecl-processoren. De produktiekosten voor cmos-chips liggen tien keer lager dan voor ecl-processoren.
Ecl te duur
De elektronica-industrie produceert verreweg het grootste deel van haar chips in cmos. Door de continue vooruitgang in deze technologie levert cmos elk jaar 30 tot 40 procent meer prestatie voor hetzelfde geld. Ook het energieverbruik ligt tien maal lager. Fabrikanten die niet investeren in deze technologie zullen op den duur hun marktaandeel behoorlijk zien krimpen, aldus IDC.
Vooral Japanse producenten moesten marktaandeel inleveren. Ze zijn traag met de overstap naar cmos. Enige uitblinker was Hitachi, dat met zijn op ecl-processoren gebaseerde Skyline-systemen een omzet van 1,25 miljard dollar genereerde. IBM besloot in 1993 al tot een overschakeling op cmos.
Hoewel de totale omzet in S/390-systemen met 1 procent groeide, liep het aantal verkochte high-end S/390-servers terug met 8 procent. Het aandeel van S/390-platformen in de 13,5 miljard dollar grote markt voor grote systemen steeg echter van 49 procent in 1995 tot 52,6 procent in 1996. IDC verwacht de komende jaren een groei van 3 procent per jaar voor het S/390-platform, in vergelijking met 8,5 procent voor de rest van de zware servers.
Krachtige systemen voor technisch rekenwerk vertonen een opleving. In de VS steeg de omzet van deze computers met 28 procent. Uitschieter was IBM, waarvan de verkoop van SP2-machines in 1996 met 126 procent steeg.
Tot slot stelt het marktonderzoeksbureau dat het ‘Wintel’-platform steeds verder zal doordringen in grotere systemen met toepassingen zoal s databanken. "Unix-systemen zullen niet verdwijnen, maar ze zullen wel steeds vaker worden ingezet bij krachtige toepassingen en als database-servers."