Een goed laatste kwartaal heeft de pijn bij Sybase enigszins verzacht en geeft hoop voor de toekomst. Het kon echter niet voorkomen dat 1996 werd afgesloten met een fors verlies. Voor dit jaar staan enkele nieuwe produkten op stapel die de leverancier van relationele databasesystemen (rdbms) weer moeten terugbrengen naar een top-positie.
De resultaten die we in het laatste kwartaal van 1996 hebben behaald, zijn volgens verwachting. De stijgende lijn zal zich doorzetten en we verwachten in 1997 weer winst te maken", aldus Mike Forster, vice-president Field Operations van Sybase in een reactie op de financiële resultaten die zijn onderneming vorige week bekend maakte.
Sybase heeft in het laatste kwartaal van 1996 een omzet gedraaid van 267,8 miljoen dollar en behaalde een winst van 5,1 miljoen. In diezelfde periode van 1995 bedroegen omzet en winst respectievelijk 267,3 miljoen en 6 miljoen dollar. Over heel 1996 werd een omzet gerealiseerd van 1 miljard dollar (1995: 956,6 miljoen) en een verlies van 79 miljoen, inclusief een extra voorziening van 49,2 miljoen voor reorganisatiedoeleinden. Het verlies in 1995 bedroeg 19,5 miljoen dollar.
Hoopvol gestemd
Ondanks het forse negatieve resultaat is Forster niet ontevreden. De verliezen zijn voornamelijk in de eerste helft van het jaar geleden en kunnen op het conto van het oude management worden geschreven. Sinds Mitchell Kertzman het roer heeft overgenomen, in zijn kielzog nieuwe mensen op topposities heeft geplaatst en een forse reorganisatie heeft doorgevoerd, klimt Sybase volgens hem langzaam maar zeker weer uit het dal.
Forster behoort overigens ook tot de nieuwe lichting managers. Hij was directeur van het in middleware gespecialiseerde bedrijf Micro Decision Informationsystems, dat twee jaar geleden door Sybase is overgenomen. Totdat hij in het topmanagement werd opgenomen, leidde hij zijn oude club als divisiemanager.
Toekomstvisie
"Ik ben optimistisch over datgene wat 1997 gaat brengen. We hebben de organisatie onder controle en een nieuwe strategie ontwikkeld. Ook komen we dit jaar met een aantal nieuwe produkten, die ons weer zullen terugbrengen in de koploperspositie die we tot twee jaar geleden als high-performance rdbms-leverancier innamen en verloren hebben met Sybase System 10", aldus Forster, wiens optimistische toekomstvisie ongetwijfeld mede werd bepaald door de plaats waar hij zich ten tijde van het gesprek bevond; de jaarlijkse ‘kick-off-meeting’ voor de Europese verkoopkantoren en de business-partners.
Volgens Forster zijn er nieuwe annonceringen te verwachten op de drie terreinen waarop Sybase een sterke positie inneemt: ontwikkeltools (Powerbuilder), middleware (Omniserver) en de Sybase-rdbms. Activiteiten die men op instigatie van het oude management op andere terreinen ontplooide, zoals die op het gebied van de mediaserver en draadloze communicatie, zijn stopgezet. "Onze doelstelling is om met de ontwikkeltools en middleware-produkten dit jaar zo’n 30 procent te groeien. Dat is dus sneller dan de markt. Met ons rdbms willen we de groei van de markt – volgens marktonderzoeksbureau IDG zo’n 15 tot 20 procent – bijhouden."
High-performance
De Sybase-rdbms zal, zo verzekert Forster, zijn high-performance karakter niet verliezen. Trots maakt hij melding van een recent uitgevoerde TPC-C benchmark, waaruit blijkt dat met Sybase SQL Server 11 op het Sun-platform 18.438,70 transacties per minuut tegen een prijs van 139 dollar per transactie kunnen worden uitgevoerd. Daarmee heeft Sybase, aldus Forster, de best geëquipeerde database voor Oltp-toepassingen, die zijn waarde in het tijdperk van Internet en de intranetten zal bewijzen.
"High-performance zal steeds belangrijker worden. Daarom geloven wij niet zo in de Universal Server, zoals Oracle en Informix voorstaan. Je kunt natuurlijk alle mogelijke objecten in je database opnemen, maar dat gaat ten koste van de snelheid. Wanneer je die snelheid weer probeert op te voeren door applicatielogica in je databasesysteem in te bouwen, dan dwing je de gebruikers weer in een ‘proprietary’ omgeving. Sybase kiest voor de ‘adaptive server’, waarbij enerzijds de snelheid van de relationele database behouden blijft en anderzijds alle mogelijke objecten via zogeheten snap-in’s gekoppeld kunnen worden."
Nederland goed jaar
Louis Engbersen, directeur Sybase Nederland spreekt van een goed 1996. Exacte cijfers per vestiging worden niet bekend gemaakt, maar er is in 1996 een groei van 40 procent in omzet en winst gerealiseerd. Die groei is vooral te danken aan service-gerelateerde activiteiten. De omzetstijging uit licentie-overeenkomsten bleef enigszins achter bij de verwachting.
Een aardig succesje behaalde de Nederlandse vestiging aan het einde van het jaar, toen een overeenkomst werd getekend met In-Pact, de branche-organisatie voor IT van de politie. De overeenkomst betreft een site-licentiecontract met een looptijd van drie jaar voor een bedrag van zo’n 6 miljoen gulden. Daarnaast is een mantelovereenkomst gesloten voor het ontwerpen en bouwen van nieuwe applicaties met behulp van ontwikkeltools, zoals Powerbuilder en S-Designer.