De Rotterdamse elektronische uitgever AND International Publishers is sinds de notering aan de Amsterdamse effectenbeurs als een komeet omhoog geschoten. Het meerderheidsbelang van de drie oprichters vertegenwoordigt inmiddels een waarde van 150 miljoen gulden.
Op 12 december gingen er 600.000 aandelen naar het Damrak voor 3,30 gulden per aandeel. Het aandeel heeft al even op 13 gulden gestaan, een verviervoudiging in anderhalve maand tijd.
Vorige week dinsdag steeg de koers met meer dan 10 procent. En daags daarna nam de koers van 8,40 gulden toe naar 11 gulden, een stijging van 31 procent. Op donderdag zette het aandeel haar opmars voort met een stijging van 12 procent naar 12,40 gulden.
Dit alles gebeurde bij omzetten, die ver uitsteken boven wat gebruikelijk is in ondernemingen van deze bescheiden omvang. Een groot deel van de vraag komt van particuliere beleggers, die een stukje 'hightech' in hun aandelenportefeuille willen hebben. Ook raakte de markt in beweging na geruchten dat een grote uitgever AND zou willen inlijven. De AND-directie heeft hier echter geen weet van. Ook over de oorzaken van het beurssucces tast AND-topman Eiko Dekkers in het duister.
Kernactiviteiten
Het laatste nieuws was dat AND de database van de Cambridge-encyclopedie verwerft. AND is een elektronische uitgever gevestigd in Oxford (Engeland) met hoofdkantoor in Rotterdam. Kernactiviteiten zijn elektronisch uitgeven, digitale wegenkaarten voor routeplanning en identificatie-systemen. Geen van deze activiteiten is erg winstgevend. Het uitgeven van CD-Rom's is over het algemeen geen vetpot.
Wel heeft AND de afgelopen tijd in hoog tempo veel rechten op cartografische gegevens, reisinformatie, hotel- en recreatie-gegevens aangekocht. Met vierhonderd luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld zijn afspraken gemaakt over toelevering van vluchtgegevens. Verder heeft men gegevens over 57.000 hotels in huis. Het bedrijf zal die informatie langs elektronische weg gaan verspreiden.
In 1995 verdiende AND 1,4 miljoen gulden (voor belastingen) op een omzet van 15 miljoen gulden. In de eerste helft van 1996 bedroeg de winst voor belastingen 755.000 gulden bij een omzet van 8,4 miljoen gulden.
De cijfers over heel 1996 worden deze maand bekend. Ze zullen wel heel spectaculair moeten zijn, willen de beleggers niet teleurgesteld zijn. Hightech-ondernemingen die niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen, plegen nog al eens ter beurze te worden afgestraft. Voorlopig kunnen de drie grootaandeelhouders/mede-oprichters Eiko Dekkers, Hans Abbink en Luc van Gompel Plinsenga van hun nieuw verworven rijkdom genieten. Het trio bezit 56,4 procent van de aandelen. Per man is dat 18,8 procent.
Op het hoogtepunt vond de beurs AND ongeveer 265 miljoen gulden waard. Dat betekent dat Dekkers, Abbink en Van Gompel Plinsenga op papier bijna 150 miljoen gulden rijk zijn. Overigens is ongeveer 86 procent van de aandelen in vaste handen. Oxford Publishers heeft eveneens 18,8 procent, het European Growth Fund 3,8 procent en het Public Institute for Social Security van Koeweit 3,8 procent, terwijl de werknemers 3,2 procent hebben.