Volgens onderzoeksbureau IDC zal het aantal geïnstalleerde servers zich de komende jaren verdrievoudigen. Goed nieuws voor Novell dus? Niet helemaal, want het marktaandeel zal slinken van 53 tot 35 procent. Toch toont ‘president’ Joe Marengi zich zeer optimistisch over de toekomst: "Ik heb liever 35 procent van een heel grote markt dan 80 procent van een kleine."
Twee jaar geleden bedacht Novell een strategie om zich te herbezinnen op de koers die het bedrijf zou moeten varen. Twintig produktlijnen werden gestopt, omdat er geen geld uit kwam (WP bijvoorbeeld), omdat ze niet in de nieuwe richting pasten of omdat ze gewoonweg verkeerd uitpakten. Aldus Vic Langford, senior vice president van de afdeling Internet Strategies. Volgens Langford staat het bedrijf nu weer stevig op de rails: "We zijn nog steeds een van de belangrijkste vijf bedrijven. Als we WP buiten beschouwing laten, hadden we dit jaar een omzet van 1,4 miljard dollar en we zijn nog steeds zeer succesvol in de server-markt." Langford grapt dat hij in 2000 graag over NT zou kunnen zeggen: "See, it died?" maar heeft niet de illusie dat dit werkelijkheid wordt: "Er is een rol weggelegd voor NT in de traditionele applicatie-server-markt. Het is vooral aantrekkelijk voor mensen die een produkt van de plank willen trekken en mee naar huis willen nemen. Voor bedrijven die willen groeien is het niet interessant."
Ook president Marengi praat nu liever over ‘coëxistentie’ van de netwerkbesturingssytemen van Microsoft en Novell: "Wij kunnen de groei van Microsoft niet stuiten. Dat probeerden we drie jaar geleden, maar dat werkt niet. En het hoeft ook niet, omdat dit zo’n gigantische markt wordt. Als wij de komende maanden uitgroeien tot een bedrijf met een omzet van vier miljard dollar en een winst van één miljard, dan zijn wij een zeer succesvol bedrijf. Zelfs als Microsoft vijftien miljard winst maakt."
Border Services
Novells nieuwe strategie heeft vijf pijlers. De eerste is de markt voor besturingssystemen, niet alleen file en print, zo vertelt Glenn Ricart, chief technology officer, maar ook bijvoorbeeld licenties verstrekken. En in de toekomst wordt het een 64-bit besturingssysteem. De tweede is de markt voor management. Deze keuze ligt volgens Ricart voor de hand, omdat de bedrijfskosten van netwerken zo torenhoog zijn vergeleken met bijvoorbeeld de kosten van hardware (15 procent van het geheel) of software (3 procent). Applicaties die hun voordeel doen met Novells directory, zoals Groupwise, vormen de derde pijler. De vierde bestaat uit netwerkdiensten die gebaseerd zijn op NDS, zoals replication en synchronization. De vijfde is een nieuw gebied: Border Services. Novell denkt de prestaties van het netwerk te kunnen verbeteren door zich te nestelen tussen het intranet en het extranet. Directory-enabled firewalls moeten de veiligheid waarborgen. De grootste groei zal volgens Novell komen uit Groupwise. Het bedrijf verwacht daar 30 procent van de omzet uit te halen. Intranetware en netwerkdiensten moeten elk een net zo groot percentage binnenslepen. De overige 10 procent komt voor rekening van bijvoorbeeld opleidingen en advies.
Nu moet Novell alleen nog een nieuwe ceo hebben om de strategie ten uitvoer te brengen. Volgens Marengi zal het niet al te lang meer duren: "We hebben een lijst aangelegd van mensen waarvan wij denken dat ze voldoen. Maar het is nu eenmaal zo dat Novell net een wisseling van de wacht achter de rug heeft en daarom moet de Raad van Bestuur heel voorzichtig zijn. Dus nemen we de tijd. We gaan op volle kracht vooruit dit moment, dus dat kan. We staan niet te lanterfanten totdat er een nieuwe ceo is."
Nest-ontwikkeling op laag pitje
Novell wil de ontwikkeling van toepassingen van de veelbelovende Nest-technologie voor elektriciteitsbedrijven en de consumentenmarkt verzelfstandigen.
Koffiezetters, koelkasten en ventilatoren zullen nog even moeten wachten voordat ze in een netwerk worden opgenomen. De Nest-technologie (Novell Embedded Systems Technology) die dat mogelijk moet maken is dan wel veelbelovend, maar de ontwikkeling trekt een te grote wissel op Novell. Het bedrijf zit midden in een heroriëntatiefase en wil alle beschikbare middelen inzetten op de kernmarkt: netwerkbesturingssystemen en groupware.
De eerste daadwerkelijk door Novell ontwikkelde en uitgebrachte Nest-produkten, componenten die intelligentie toevoegen aan printers en faxen, zullen worden ondergebracht in Novells Internet-divisie. Het bedrijf is er in geslaagd een groot aantal printerfabrikanten te overtuigen van het nut van ‘Nest-enabled’ printers. Bij fax-machines en scanners lukt het minder. Door een goedkope chip aan de printer toe te voegen kan via Nest een printer via het netwerk signalen geven of aangestuurd worden (bijvoorbeeld uit en aanzetten of foutmeldingen doorgeven). Ook de ‘autorouting’-technologie voor fax-diensten en de Office SDK(software development kit), speciaal ontwikkeld voor printers, kopieermachines en scanner, gaat naar dezelfde divisie.
Novell wil de ontwikkeling van de twee meest ambitieuze onderdelen van Nest afstoten en onderbrengen in een apart bedrijf. Daarvoor zoekt het bedrijf nog naar een partner. Het bedrijf hoopte elektriciteitsbedrijven en consumenten te interesseren voor het aan een netwerk koppelen van allerlei apparatuur. Voor elektriciteitsbedrijven is het op afstand besturen van elektrische apparatuur lucratief. Door automatisch grote stroomverbruikers als motoren, ventilatoren en dergelijke uit en aan te schakelen, kan een elektriciteitsproducent/distributeur pieken in het verbruik afzwakken en zo enorm besparen op de inkoopkosten. AM