Vertegenwoordigers van de Amerikaanse IT-industrie hebben hun pijlen op Europa gericht. De ‘oude wereld’ is niet enthousiast genoeg bij het implementeren van informatietechnologie in de bedrijven. Bovendien is Europa vanwege de arbeidswetgeving nog steeds niet interessant genoeg voor Amerikaanse bedrijven die zich hier willen vestigen. Dit stellen Andy Grove (Intel), Robert Palmer (Digital) en Richard Thoman (IBM) in de Financial Times.
"Het probleem in Europa is de onenthousiaste houding bij het toepassen van IT in de bedrijfsvoering," meent Grove. Hij komt deze week naar Davos om te vertellen dat Europa het op dit punt aflegt tegen Amerika en Azië." Naast het feit dat dit jammer is voor Intels omzet meent hij ook dat Europa zich zelf te kort doet.
Arbeidswetgeving inflexibel
Bij de presentatie van de jaarcijfers van IBM maakte financieel topman Richard Thoman op zijn beurt van de gelegenheid gebruik te melden dat de investeringen in kapitaalgoederen, waaronder informatietechnologie, in Europa nog niet half zo hoog liggen als die in de Verenigde Staten en Azië. Met het oog op de toekomst is dit niet goed."
Thoman meent dat de arbeidswetgeving in Europa een flexibele aanpassing van de bedrijfsorganisatie belemmert. IBM wilde in Europa tussen de 300 en 400 miljoen dollar bezuinigen in het laatste kwartaal van 1996, maar kon hiervan slecht 200 miljoen realiseren. Thoman wijt dit aan de starre arbeidsregelingen.
Inflexibiliteit op de Europese arbeidsmarkt zit ook Robert Palmer van Digital dwars. Ook hij constateert dat zijn bedrijf er niet in is geslaagd snel te snijden in de kosten als gevolg van de in Europa gangbare normen op de arbeidsmarkt. Dreigend zegt hij in de Financial Times dat als gevolg van deze ervaringen de Amerikanen zich in de toekomst minder snel op het continent zullen vestigen. MP