Met de ‘3d-layer-switch’ heeft Madge Networks volgens eigen zeggen een produkt in handen waarmee men de strijd met routerfabrikanten aankan. De ‘switch’ is niet alleen vele malen sneller, maar ook factoren goedkoper.
Madge Networks is veel minder bekend dan collega-bedrijven als Cisco, Bay of 3Com. Het bedrijf heeft daar een eenvoudige verklaring voor: het geld dat de grote jongens steken in marketing, investeert Madge in onderzoek. Het resultaat daarvan is een zogenaamde ‘3rd-layer-switch’ die niet alleen vele malen sneller, maar ook factoren goedkoper is dan een vergelijkbare router-oplossing van, bijvoorbeeld, grootste concurrent Cisco.
‘3rd-layer-switch’ is op het eerste gehoor een vreemde kreet, omdat ethernetswitching normaal op laag twee van het OSI-model plaatsvindt en routing op laag drie. "Routers zijn vooralsnog onmisbaar in het lan", zegt Paul Straathof, marketingmanager van Madge Noord-Europa, "vanwege de beperkingen die IP kent op het gebied van adressering, maar ook voor veiligheid en toegangscontrole en om het broadcast-verkeer te regelen. Switches kunnen deze taken niet overnemen. Een groot nadeel van routers is echter dat ze erg traag zijn." Madge is van mening dat 3rd-layer-switching het antwoord op dit probleem is. "Het is de toekomst. Ik verwacht dat dit type switches binnen twee jaar de voorkeur heeft voor vrijwel alle router-functionaliteit binnen het lan", aldus Straathof.
‘Multilayer’
Madge ontwikkelde een all silicon multilayer IP/IPX lan switch. Multilayer, omdat switching voor laag twee en drie in één apparaat geïntegreerd is. Zo moet een combinatie ontstaan van de functionaliteit van de conventionele router met de flexibiliteit en snelheid van de gewone switch. De snelheid van de 3LS (3rd-layer-switch)-module van Madge is indrukwekkend. Theoretisch routeert hij bijna een miljoen IP- of IPX-pakketten per seconde (pps). In de praktijk wordt deze snelheid niet gehaald door de beperkingen van de backplane die een bandbreedte heeft van 1,28 MB. Over 64 duplex-verbindingen vliegen 14.880 64 byte-pakketten per seconde: een totale throughput van 952.320 pps, bijna tien keer zoveel als een conventionele router.
Die snelheid ontstaat doordat de forwarding – normaal uitgevoerd door software – nu hardwarematig plaatsvindt. Men ontwikkelde hiervoor een eigen chip.
Ook de vertraging is gering, slechts 12 microseconden. Zo past de module perfect in de midden vorig jaar geïntroduceerde Madgeone-architectuur voor integratie van data, spraak en video. Accountmanager Michiel Vermeulen meent dat dit een grote troef is ten opzichte van concurrent Cisco: "Dat bedrijf pusht de markt om te blijven investeren in routers. Ze hebben allerlei eigen protocollen ontworpen zoals het real time-protocol en het bandwidth reservation-protocol, maar het draaien van real time-applicaties over een router in een functioneel netwerk is absoluut onmogelijk. Een router is niet voor multimedia gebouwd."
Ook bedrijven als Cisco, Bay en Cabletron beloven 3rd-layer-switches op de markt te brengen. Straathof is hier echter niet van onder de indruk. "Ik schat dat we een voorsprong hebben van zes tot negen maanden op de concurrenten. Er zijn wel een aantal 3rd layer-produkten op de markt, maar dat zijn allemaal software-oplossingen.
IP en IPX
De 3LS-module van Madge ondersteunt IP en IPX-routing, de overige protocollen, bijvoorbeeld Appletalk en Dec Lat, worden gebridged. Verder ondersteunt het alle filtertypes die op dit moment beschikbaar zijn. De module praat gewoon met, bijvoorbeeld, een Cisco-router, omdat hij geheel gebouwd is volgens de gangbare standaards. Belangrijk, volgens Straathof, omdat conventionele routers voorlopig gewoon nodig zullen blijven voor de interconnectie met het wan. Een pluspunt is ook de strakke integratie van de 3LS-module met virtuele lans. Daardoor zijn veranderingen en verhuizingen gemakkelijk aan te brengen. Dat was een belangrijke reden voor de Hogeschool Enschede die gekozen heeft voor de oplossing van Madge. Ook de kosten speelden overigens een grote rol: de Madge-oplossing kwam op 39.000 gulden. Michiel Vermeulen komt na enig rekenwerk tot de conclusie dat het geheel met Cisco-routers een bedrag tussen de 90.000 en 100.000 gulden zou kosten. "Die prijs is bewust zo veel lager dan die van gewone routers", vertelt Straathof, "we willen de mensen hun ogen laten openen." De vraag rijst of Madge dan toch niet iets meer aan marketing moet doen. Straathof: "Misschien zijn we gewoon iets te bescheiden geweest. Maar je moet kiezen: of je bent een marketing driven bedrijf zoals Cisco of je maakt de keuze voor techonology driven. Robert Madge, onze ceo, heeft het laatste gedaan. Cisco oem’t enkele Madge-produkten en voor ons is het wel eens wrang als we constateren dat zij met hun marketecture beter in staat zijn onze produkten te verkopen dan wij zelf."