De software-industrie mist jaarlijks miljarden dollars aan inkomsten door illegaal kopiëren van hun produkten. Een groeiend deel van de softwarepiraterij vindt plaats via Internet. Dat constateert Jozef Schildermans, medewerker van het Belgische Internet-tijdschrift ‘Clickx’, die infiltreerde in dit circuit.
De ouderwetse ‘bulletin boards’ (bbs’en) waar bezoekers illegale software kunnen downloaden zijn relatief gemakkelijk op te sporen en af te sluiten. De situatie op Internet is echter volkomen anders. Op veel plekken in de wereld, ook in Nederland, bestaan ‘warez-sites’. Dit zijn overzichtspagina’s met verwijzingen naar sites waar illegale software, ‘warez’ genoemd, gedownload kan worden. De overzichtspagina’s zelf zijn in de meeste landen niet illegaal – ze bevatten immers geen illegale software – , maar de ftp-sites waar ze naar verwijzen natuurlijk wèl. Deze verhuizen echter wekelijks, dagelijks of zelfs om de zoveel uur van adres. Schildermans vond ze overal, van Australië tot Noorwegen, van Brazilië tot Iran. De softwarepiraten communiceren anoniem via IRC-kanalen of gebruiken versleutelde e-mail. Schildermans leidt dit af uit de grote hoeveelheid Pretty Good Privacy (PGP)-sleutels die hij tegenkwam. Bovendien biedt bijna iedere warez-site een uitgebreide, zelf gekraakte, hoeveelheid versleutelingssoftware.
De sites bieden de nieuwste versies van een keur van zakelijke software (bijvoorbeeld Microsoft Office), spellen en zelfs bèta-versies van programma’s die nog niet in de winkel liggen. Sommige zij n gespecialiseerd in een bepaalde programmeertaal, bijvoorbeeld Microsoft Visual Basic, of in een specifiek merk. Op veel sites bevinden zich ook sleutels en codes om beschermde software van zijn beveiliging te ontdoen. Ook vond Schildermans een programma om Netware-netwerken te ‘kraken’. Wie niet vindt wat hij zoekt kan gebruik maken van de speciale zoekmachine voor illegale software die ook op Internet te krijgen is.
Schildermans meent dat er duizenden warez-sites bestaan. De lijsten worden dagelijks bijgewerkt. Veel eisen dat de bezoeker zelf eerst iets uploadt, om de voorraad op peil te houden. Daarna krijgt hij de toegangscode via versleutelde e-mail of een van de #Pirates- of #Warez-kanalen op Internet Relay Chat. Nagenoeg alle sites bleken bijna voortdurend bezet.
De warez-FAQ (http://home.sprynet.com/sprynet/robwierz/warezfaq.txt) doet in detail uit de doeken hoe het circuit werkt, compleet met koeriers, leveranciers, krakers en handelaars.