Het uitgeversconcern Reed Elsevier bereidt een nieuwe wetenschappelijke databank voor, die twee keer zoveel informatie gaat bevatten als op het totale Internet aanwezig is.
De nieuwe databank gaat Sciencedirect heten. Alle artikelen die de meer dan 1200 Engelstalige wetenschappelijke tijdschriften van Reed Elsevier bevatten, komen er op.
P. Vlek, lid Raad van Bestuur Reed Elsevier, heeft dit voornemen bevestigd. Hij reageerde op een artikel in de Financial Times. Op de website van Elsevier was al eerder melding gemaakt van dit plan.
Het Brits-Nederlandse concern wil Sciencedirect laten uitgroeien tot de grootste elektronische databank ter wereld. Overigens is Elsevier Science al onbetwist leider in het publiceren en verspreiden van wetenschappelijke literatuur.
Ook concurrerende uitgeverijen kunnen tegen een vergoeding aan het elektronische systeem deelnemen. Sciencedirect heeft het world wide web als grafische schil.
De voorbereidingen zijn al begonnen. Dat gebeurt bij Elseviers Amerikaanse dochter Lexis-Nexis. De nieuwe online service stelt de Elsevier tijdschriften ‘full text’ beschikbaar via een geïntegreerde databank. De eerste driehonderd tijdschriften worden al in het lopende kwartaal op het Web gezet. Voorlopig gaat het echter alleen om een experiment. Elsevier verwacht in augustus van dit jaar het commerciële stadium te hebben bereikt. In de loop van het jaar volgen meer titels. De investeringen voor de ontwikkeling van de databank komen de eerste drie jaar uit op een bedrag tussen de 25 miljoen en 30 miljoen dollar.
Volledige ondersteuning
Lexis-Nexis, van oorsprong een juridische databank, heeft grote ervaring met uitgebreide databestanden. De Amerikaanse databank geeft haar klanten daarbij 24 uur per dag en zeven dagen per week volledige ondersteuning.
Om haar leidende positie te kunnen handhaven probeert Elsevier steeds weer nieuwe en meer doelmatige methoden te vinden voor de verspreiding van informatie. Zo wordt ondermeer gebruik gemaakt van CD-Rom, e-mail, ‘full text online’ databanken zoals Sciencedirect, alsmede interactieve en multimedia-informatie. Om zoveel mogelijk voordeel te halen uit de elektronische media bouwt het bedrijf een nieuwe elektronische infrastructuur. Een techniek die Lexis-Nexis bij het online zetten van wetenschappelijke tijdschriften volop gebruikt is ‘computer aided production’ (CAP). Hiermee ontstaan elektronische databanken die in hoge mate gestructureerd zijn voor toegang via het beeldscherm.
CAP bestaat uit een nieuw Document Management System (DMS) en een geavanceerd systeem voor het plannen en het bijhouden van veranderingen. Dit ‘planning and tracking system’ (PTS) bevat informatie over alle ontvangen artikelen. PTS fungeert niet alleen als databank maar ook als logboek. Het verzekert de redacties van de tijdschriften en de auteurs van accurate informatie. DMS garandeert de opslag van alle teksten en illustraties die in bewerking zijn. DMS wordt al op grote schaal toegepast, terwijl PTS het stadium van implementatie heeft bereikt.