Hoewel op het hoofdkantoor in Ede wordt gezwegen als het graf, kan de op handen zijnde fusie tussen vliegtuigbouwers Boeing en McDonnell Douglas grote gevolgen krijgen voor Baan Company. Boeing is de grootste klant van de Veluwse softwarefabrikant. De vliegtuigfabrikant is druk doende de software van Baan door het hele bedrijf heen te installeren.
Het is niet waarschijnlijk dat Boeing dit proces zal stoppen, omdat de gepleegde investeringen inmiddels enorm zijn. Vooral het opleiden en trainen van deskundigen en het definiëren van de bedrijfsprocessen vergt veel van een onderneming die dergelijke enterprise resources planning-software installeert.
Uitbesteed
Minder fortuinlijk voor Baan is dat het over te nemen McDonnell veel ervaring heeft met het uitbesteden van de automatisering. In 1993 gaf het 90 procent van de interne automatisering in handen van IBM Integrated Systems Solutions. Met het tienjarige contract is een bedrag gemoeid van naar verwachting minimaal een miljard dollar.
Boeing is volgens analisten niet zo gecharmeerd van het uitbesteden van de informatietechnologie. Eerder nog zou het overwegen de automatisering van McDonnell onder eigen vleugels te krijgen.
Volgens Boeing zal de fusie op korte termijn niet tot ontslagen leiden. In eerste instantie zal veel mankracht nodig zijn om de IT-activiteiten van beide giganten samen te voegen. Als dit proces over een paar jaar afgerond is, kan echter volstaan worden met naar schatting 30 procent minder mensen. Dit cijfer komt voort uit de ervaringen van eerdere fusies in de defensie-industrie, ondermeer van die tussen Northrop en Grumman en die van Lockheed met Martin Marrietta.
Innovatief
Op dit moment werken er bij Boeing zo’n 3000 automatiseringsdeskundigen. McDonnell heeft er – zelfs na de uitbesteding – nog zo’n 1200 in dienst. Boeing heeft de naam innovatief te zijn met de inzet van informatietechnologie. Voorbeelden van vernieuwende projecten zijn de inzet van driedimensionale ontwerpsoftware bij de ontwikkeling van het nieuwe type 777 en de vergaande integratie via electronic document interchange (edi) met het Amerikaanse ministerie van Defensie, één van de grootste opdrachtgevers.
Ook de investeringen in de applicaties van Baan Company kan in dit rijtje worden opgenomen. Als één van de eerste multinationals koos Boeing voor vergaande implementatie van het destijds nog relatief onbekende Baan. Mede door deze order kreeg de Nederlandse fabrikant wereldwijde erkenning als geavanceerde softwarebouwer. Als gevolg hiervan mocht de onderneming sinds de Boeing-order klinkende namen als Northern Telecom en Ford Motors op de klantenlijst bijschrijven.