Nog zeker twee jaar duurt het voordat op Windows NT gebaseerde ‘enterprise resource planning’-applicaties geschikt zijn voor de technologisch behoudende organisatie. Alleen voor de echte pioniers is NT Erp nu geschikt. Op het terrein van ondersteuning voldoet het nog niet.
Dit stelde Andrew Dailey, senior analist van de Gartner Group tijdens een presentatie gehouden ter gelegenheid van de opening van het nieuwe ondersteuningscentrum van Marcam op het luchthaventerrein bij Eindhoven. "Ik belde vijf weken geleden Microsoft voor support. Nog steeds niets gehoord." Het staat evenwel ook voor de Gartner Group vast dat Windows NT een belangrijk platform gaat worden. De lage kosten en de relatieve eenvoud zijn debet aan de razendsnelle opkomst NT in de erp-markt, in het bijzonder voor middelgrote systemen.
Zo goed als elke erp-leverancier heeft een NT-strategie ontwikkeld en een paar bedrijven leveren daadwerkelijk NT Erp. In de komende drie jaar zullen voortdurend nieuwe applicaties worden gelanceerd. Voor de grotere systemen (duizend gebruikers en meer) zal Unix evenwel de dominante factor blijven.
Voor het IBM OS/400-platform ziet het er somber uit. Gebrek aan applicaties maakt dat het systeem zo rond het jaar 2001 niet meer concurrerend zal zijn in de erp-markt. OS/400 blijft alleen interessant voor bedrijven die uit zijn op een systeem dat gemakkelijk te onderhouden is en dat slechts voor erp-applicaties zal worden gebruikt. Als Windows NT beter opschaalbaar wordt (dus geschikt voor servers waarin meer dan vier processoren zitten) zal OS/400 het navenant moeilijker krijgen.
Dramatische veranderingen
Dailey verwacht dat de erp-markt zich de komende vijf jaar dramatisch zal wijzigen. De markt zal jaarlijks met 20 procent toenemen, slechts enkele snel groeiende leveranciers (Baan bijvoorbeeld) zullen dat percentage aanzienlijk kunnen overtreffen. De groei wordt vooral veroorzaakt door de massale overschakeling van maatwerk- naar pakket-software die ‘vanaf de plank’ geleverd wordt. Ook het ‘jaar 2000’-probleem zal voor een versnelling in het bestedingspatroon zorgen.
Onder de erp-leveranciers volgt een shake out. Van de huidige groep zal in de komende vijf jaar maar 40 procent overleven. Leveranciers die nu tussen 50 miljoen en 200 miljoen dollar omzetten worden kwetsbaar geacht.
Dailey heeft nog een aardige voorspelling. In de komende vijf jaar gaat het huidige licentie-model veranderen. "We staan aan de vooravond van een prijzenslag in de erp-software." De prijzen voor de basisfunctionaliteit kunnen de komende jaren gehalveerd worden. Dat betekent evenwel niet dat een klant uiteindelijk minder betaalt. De leveranciers zullen zoveel nieuwe functionaliteit bieden dat er uiteindelijk toch sprake is van een kostenverhoging."
Een mogelijk nieuw model zou betaling op basis van time-sharing kunnen zijn. Een systeem dat nog stamt uit de tijd dat computers onbetaalbaar waren en men alleen voor de daadwerkelijke gebruikstijd van een applicatie betaalde. Dat er iets gedaan moet worden aan het huidige starre licentiestelsel mag duidelijk zijn, aldus Andrew Dailey.
Outsourcing
De komende vijf jaar zullen bedrijven ook steeds meer erp-werk aan derden uitbesteden. Momenteel wordt 20 procent via outsourcing door derden uitgevoerd. Dat percentage kan oplopen tot 60 procent. Dailey denkt bijvoorbeeld aan ondersteunende functies als helpdesk en netwerkmanagement die zullen worden gebundeld en ‘uitbesteed’. Van Microsoft hoeft men op dat terrein weinig activiteit te verwachten. "Microsoft heeft zich heilig voorgenomen nooit een IBM te worden en zal daarom support-taken altijd mijden. Daar verdienen we niets aan zegt men." Ondersteuning van de kant van Microsoft zal altijd zo goedkoop mogelijk worden uitgevoerd, via bijvoorbeeld websites en CD-Roms. Andrew Dailey verwacht verder dat in 1998 het elektronisch distribueren en updaten van software (bijvoorbeeld via het Internet) een serieuze zaak wordt.
Over de kwaliteit van de erp-software is Gartner niet tevreden. "Onlangs viel ik bijna van mijn stoel van verbazing toen Jan Baan voor een zaal topmanagers vertelde dat de industrie zich zou moeten schamen voor de rammelende software die het aflevert. Hoe komt het dat de leveranciers daarop niet worden aangesproken? Omdat klanten geen kwaliteit van de softwareleverancier eisen. Want het kan natuurlijk wel. In de telecom-wereld, waar ontzettend veel software nodig is, werkt men met perioden van twintig jaar, waarom zou dat niet kunnen in de erp-wereld?"