Gebruikers moeten niet afwachten tot het wat wordt met atm. Ze moeten de nationale PTT’s er toe zetten om er wat van te maken. Deze aansporing geeft onderzoeksbureau Ovum de gebruikersgemeenschap in het zojuist verschenen rapport ‘ATM in carrier networks’.
De nationale PTT’s hebben atm (asynchrounous transfer mode) als transmissietechniek nog niet omarmt. De testen vinden veelal plaats op basis van oude atm-standaarden. Ovum: "Helaas hebben de meeste PTT’s op atm-gebaseerde diensten maar traag ontwikkeld. Gedeeltelijk lag de oorzaak hiervan in technische zaken, maar voornamelijk waren het commerciële overwegingen die hieraan ten grondslag lagen."
Het bureau waarschuwt dat wanneer het ATM-forum, dat zich beijvert voor standaardisering, er niet in slaagt van atm meer te maken dan alleen maar een sneller netwerk, gebruikers waarschijnlijk genoegen zullen nemen met Fast Ethernet als alternatieve technologie.
Ovum is redelijk optimistisch over het oplossen van technische kwesties als verkeerscontrole, routering, en congestie-management in atm-netwerken. Daar zijn standaardorganisaties nu volop mee bezig. "De besluiten die hierover worden genomen, zijn bepalend voor het tot stand komen van een atm-markt."
Over de opstelling van leveranciers zegt Ovum. "Zij zijn zo filantropisch als Machiavelli; elke leverancier zal trachten zijn positie veilig te stellen en zorgen dat voor zijn huidige produktlijn een interessante markt overblijft. "Deze houding kan nadelige gevolgen hebben voor gebruikers omdat het niet tot optimale atm-diensten leidt."
Navelstaren
Volgens Ovum is de enige manier om uit deze problemen te komen dat PTT’s en leveranciers minder navelstaren. "Ze moeten meer naar de echte eindgebruiker luisteren en minder naar hun eigen verkoopafdelingen en technische mensen."
Ovum haalt niet alleen de PTT’s en leveranciers van apparatuur voor dit segment van de telecom-markt over de hekel. Gebruikers moeten zich actiever opstellen. "In plaats van te verzuchten dat de PTT niets onderneemt, zouden zij het debat moeten leiden." Gebruikers moeten met goede voorstellen voor pilotstudies en proefprojecten naar voren komen.
Opmars
Uit de studie blijkt dat de meer traditionele vormen van datacommunicatie de vraag om bandbreedte zullen bepalen en niet zaken als multimedia of integratie van spraak en data. Meest genoemd worden client/server-toepassingen, opmars van het aantal PC’s en bestandstransport als reden voor de behoefte aan meer bandbreedte in het netwerk. Ovum meldt dat bestanden wel steeds zwaarder worden nu zonder moeite geluid, grafische afbeeldingen en andere toepassingen opgenomen kunnen worden.
Het ruim 340 pagina’s dikke rapport maakt ook nog een uitgebreide sterkte/zwakte-analyse van de belangrijkste leveranciers van hardware voor atm-technologie.