Daags nadat de Europese Unie concessies deed aan een wereldwijde liberalisering van de telecommunicatiemarkt, hebben ook de Verenigde Staten water in de wijn gedaan.
Hiermee is de kans aanzienlijk groter geworden dat voor de uiterste datum van 15 februari 1997 hierover internationale overeenstemming wordt bereikt. De Wereld Handels Organisatie (WTO) is daarvoor het aangewezen platform. Het officiële overleg begint in januari. De volgende maand komen de WTO-ministers al samen in Singapore om de voornaamste geschillen op te lossen.
Mislukken de onderhandelingen in WTO-verband toch, dan zal naar alle waarschijnlijkheid deze eeuw geen verdrag meer mogelijk zijn. In april van dit jaar bleek een akkoord nog niet haalbaar. Verschillende landen weigerden buitenlandse maatschappijen toegang tot hun binnenlandse markten.
Tot de voornaamste struikelblokken behoorden de twee kwesties waarvoor de Europese Unie en de Verenigde Staten nu concessies hebben gedaan. Beide aanbiedingen kwamen binnen op het moment dat de lidstaten van de WTO in Genève bijeen waren om het overleg in januari voor te bereiden.
De Europese Unie heeft een snellere liberalisering van de telecommunicatiemarkten in enkele lidstaten aangeboden. Vrijwel alle algemene beperkingen in de grotere Europese markten zullen worden opgeheven, als het tot een multilaterale overeenkomst komt. De beperkingen die Spanje en België wilden opleggen aan buitenlandse investeerders, zijn van de baan. Maar Frankrijk en Portugal houden nog wel restricties aan. Verder hebben enkele zuidelijke lidstaten kleinere concessies gedaan. Alle beperkingen op satelliet-diensten worden opgeheven. De Amerikaanse regering heeft direct positief gereageerd op het aanbod van de Europese Unie. Buitenlandse telecommunicatiebedrijven die door de Atlantische Oceaan onderzeese kabels aanleggen, mogen in Amerika aan land komen. Niet-Amerikaanse maatschappijen krijgen verder de toegang tot de Amerikaanse markt voor satelliet-communicatie. De liberalisering geldt ook voor diensten die via de kabel worden aangeboden.
De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Jeffrey Lang zei dat het nu aan andere WTO-leden is om concessies te doen. Hij doelde op enkele landen in Azië en Latijns-Amerika.