Nina Brink (43) is druk bezig haar derde bedrijf, World Online, tot een succes te maken, hoewel ze niet meer hoeft te werken voor haar geld. Ze was op haar 34-ste al binnen. Toch vindt ze dat zelf niets bijzonders: "Iedere vrouw kan bereiken wat ik bereikt heb."
Initiatiefnemer, directeur en mede-eigenaar van Internet-provider World Online is op allerlei manieren gekarakteriseerd in de media: overheersend, direct en nors. Dat laatste is ze absoluut niet en haar meest in het oog lopende eigenschap is snelheid. "Nina praat sneller dan de meeste mensen kunnen denken", drukt haar man Ab het uit. Ze antwoordt als een mitrailleur: kort, krachtig en recht op het doel af. Ze heeft het grootste deel van haar jeugd doorgebracht in Canada en dat is nog goed te horen; haar zinnen staan bol van Engelse uitdrukkingen.
Nina Brink was 23 toen ze haar psychologiestudie in Leiden afbrak om een eigen bedrijf te beginnen. Samen met haar toenmalige man startte ze Akam, een firma in computeronderdelen die zeer succesvol werd onder haar feitelijke leiding. Ze verkocht Akam toen haar eerste huwelijk op de klippen liep en begon A-Line met haar tweede man Ab Brink, een bedrijf met een jaaromzet van enkele honderden miljoenen gulden. Haar man is daar inmiddels directeur, terwijl Nina keihard werkt bij World Online: "Ik ben zo moe. Ik heb mijn hele leven hard gewerkt, maar zoals nu nog nooit. Ik slaap maximaal zes uur per nacht."
World Online is een ‘joint venture’ tussen Nina Brink en enkele door haar met zorg uitgekozen partners: Audax, Tros, Psinet en de NS. Sinds mei van dit jaar heeft de provider landelijke dekking. Er werken inmiddels zeventig mensen en nog eens twintig bij Tros Multimedia, een onderdeel van World Online dat websites ontwerpt. Voor de buitendienst maakt World Online gebruik van buurman A-line.
Intuïtie
Hoe heeft Nina Brink haar werk en haar gezin – ze heeft twee volwassen zonen en een dochter van zestien – al die jaren kunnen combineren? "Dat is een voordeel van een eigen bedrijf. Toen mijn dochter klein was, nam ik haar overal mee naar toe. Ze heeft de hele wereld gezien en voelt zich in iedere situatie thuis. Ze gebruikt geen drugs (tegen sommige soorten zou ik overigens niet eens bezwaar hebben, ik ben zelf een ex-hippie), drinkt niet en rookt niet. Ze is perfect aangepast. Een ideaal kind." Nina Brink heeft dan ook geen geduld voor vrouwen die klagen over achterstelling en de bekende ‘dubbele belasting’: "Ik geloof niet in valkuilen voor vrouwen. Vroeger moesten ze de hele dag achter het aanrecht, nu vanaf zes uur. Dan moet er gekookt zijn en de kinderen moeten in hun pyjama klaar zitten als de man thuis komt. Iedereen kan bereiken wat ik bereikt heb door heel hard te werken, strategisch inzicht en intuïtief aanvoelen welk produkt belangrijk wordt. Voor mannen is dat veel moeilijker; zij mogen hun intuïtie niet gebruiken en hun emotie niet tonen. Als ik droevig ben, huil ik een keer en dan is het ‘over and done with’."
Nina Brink is een echte ‘selfmade woman’. Haar studie heeft ze niet afgemaakt, maar ze heeft later bijna iedere cursus gedaan die bestaat op voor haar nuttige gebieden zoals bijvoorbeeld marketing en economie. Bovendien leert ze dagelijks enorm veel bij. In haar werkkamer staan drie grote koffers met materiaal die ze elke dag mee naar huis zeult. Hoeveel bedraagt Nina Brinks persoonlijke vermogen? "Daar ga ik niet op in, maar ik woon niet voor niets in België".