Voor de bevordering van het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) in het basis- en voortgezet onderwijs komt er een landelijk centrum. Verder ontwikkelt het ministerie van Onderwijs plannen om te komen tot een telematica-infrastructuur voor het basis- en voortgezet onderwijs die de mogelijkheid biedt tot elektronische informatievoorziening. Hierdoor moeten scholen in de loop van 1997 ook toegang krijgen tot het Internet.
Dit maakte staatssecretaris Netelenbos afgelopen zaterdag in Lunteren bekend tijdens een conferentie voor docenten Informatiekunde en Informatica. Zij gaf ook aan dat naast de 27.000 afgeschreven PC’s van de belastingdienst, ook afgeschreven computers van instellingen die vallen onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, bij scholen terecht moeten komen. De oude apparatuur wordt verzameld door een stichting die op initiatief van het VNO/NCW wordt opgericht. Deze stichting zal bemiddelen tussen bedrijven die bruikbare PC’s ter beschikking stellen en de scholen. Het is de bedoeling dat deze stichting in samenwerking met de Dienst Domeinen gebruikte PC’s startklaar gaat maken en distribueren.
Verouderde PC’s
De plannen van staatssecretaris Netelenbos werden op de conferentie door de aanwezige docenten zeer kritisch ontvangen. Men betwijfelde sterk of er behoefte bestaat aan verouderde PC’s in het onderwijs. Veel scholen beschikken over genoeg verouderde apparatuur daar zit het probleem niet, stelde men. Het probleem is dat de scholen nauwelijks over middelen beschikken om tijd vrij te maken voor onderhoud en beheer van de in gebruik zijnde systemen. Per 1000 leerlingen is zeker een technische onderwijs-assistent (TOA) nodig, werd er gesteld. De aanwezige leerkrachten vrezen dat door de geleverde oude computers van de belastingdienst de werkzaamheden van de ‘vrijwillige’ systeembeheerders (meestal een docent die het er even bij doet) nog verder onder druk komen te staan. Verder werd gesteld dat de ervaring van het Print-Comeniusproject geleerd heeft dat het centraal versturen van hardware naar de scholen weinig doelmatig is. Zowel wat betreft logistiek als in de dienstverlening achteraf traden serieuze problemen op. Het verdient met het oog op de service de voorkeur scholen de middelen direct te geven en hen zelf bij lokale dealers de hardware aan te laten schaffen.
Bij het afsluiten van de conferentie werd namens de aanwezige informatica-docenten (verenigd in de Vereniging I&I) een motie overhandigd aan staatssecretaris Netelenbos waarin werd aangedrongen op de totstandkoming van een speciale lerarenopleiding voor informatica-docenten – met een duidelijke bevoegdheidsregeling. Ook moest er meer aandacht komen voor de informatica-nascholing van de huidige docenten. Momenteel mag in principe elke bevoegde leerkracht, ongeacht het vak, informatiekunde en informatica-lessen geven.