Enkele jaren geleden wijdde het maandblad Scientific American een hele editie aan het fenomeen ubiquitous computing. Een prachtige term, die zeker de potentie heeft om uit te groeien tot een succesvol ‘buzzword’. Zover is het tot op heden echter nog niet gekomen.
Het verzinnen en in omloop brengen van nieuwe buzzwords is één van de kerntaken van de IT-industrie. Buzzwords zijn core business, en evenzeer is ‘core business’ een buzzword is. Elk nieuw buzzword geeft u als klant het onbehaaglijke gevoel dat u weer jaren achter loopt bij de ‘state of the art’. Buzzwords voeden zo een eeuwenoude en diepgewortelde angst: de karavaan te missen en achter te blijven in de woestijn. En angst blijkt een prima drijfveer om veel geld uit te geven aan nieuwe apparaten en pakketten, aan cursussen, seminars en workshops, liefst in een ver buitenland, en niet te vergeten aan consultants met een dagtarief waar uw kinderen twee maanden voor moeten bollenpellen.
Buzzwords zijn dus erg belangrijk voor de IT-industrie en aanverwante dienstverlening. Helaas is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar het succes van buzzwords in de automatisering. Duidelijk is wel dat een buzzword een beetje intelligent en mysterieus moet klinken. ‘Ubiquitous computing’ voldoet zonder meer aan die criteria. Een andere eis is dat een succesvol buzzword makkelijk onthouden moet kunnen worden. Anders gaat het nooit rondzingen zoals het een buzzword betaamt. ‘Ubiquitous computing’ voldoet niet helemaal aan die laatste eis. De schrijfwijze is moeilijk te onthouden en de meeste mensen hebben geen flauw idee hoe je het uitspreekt. Engelsen zeggen joebikkwihtes, met de nadruk op bik. Amerikanen zeggen wel eens jebikkedes, ook met de nadruk op bik. De onuitspreekbaarheid is tegelijkertijd ook een voordeel: door een term goed uit te spreken, profileer je je immers automatisch als iemand die de betekenis ervan kent.
Jebikkedes betekent zoveel als: alomtegenwoordig. ‘Ubiquitous computing’: alomtegenwoordige gegevensverwerking. Dat bekt niet, hetgeen weer aantoont dat zoemwoorden zich eigenlijk niet in het Nederlands laten vertalen, al blijven enkele dappere vakbladen moedig volhouden van wel.
Het idee achter ‘ubiquitous computing’ is simpel. IT-componenten worden steeds kleiner en goedkoper. Zij zullen daarom steeds vaker in gewone, huishoudelijke apparaten worden toegepast. Tegelijkertijd zullen ze ‘onzichtbaar’ worden, als vanzelfsprekend opgaan in onze leefomgeving. Achter het aardige buzzword schuilt dus een even aardig en bovendien simpel concept, dat wordt belichaamd in de nieuwste wasmachines van Miele. Zoals u weet is dit het lievelingsmerk wasmachine van de volgens sommigen sympathieke ex-Apple topman, het universele genie Steve Jobs. En dat zegt toch wel iets.
Miele-wasmachines zijn tegenwoordig volgestopt met micro-electronica. Deze is verantwoordelijk is voor het zo schoon mogelijk wassen van uw wasgoed, met zo weinig mogelijk waspoeder op een zo laag mogelijke temperatuur. De waskracht van uw PC verbleekt bij de ‘embedded intelligence’ in uw wasmachine. Jebikkedes!
Het eind van deze ontwikkeling is nog niet in zicht. Zieners voorspellen een was-universum waarin de kleding is voorzien van chips die communiceren met chips in de wasmachine. De wasmachine bepaalt automatisch het goede programma en waarschuwt als er witte was tussen de bonte zit. Nooit meer wassen op de verkeerde temperatuur. Nooit meer roze overhemden. In de toekomst kan zelfs een IT-deskundige de was doen.
Geloof het of niet, maar de huidige Miele-machines hebben al een upgrade service. U kunt bij uw dealer regelmatig de besturingssoftware van uw wasmachine laten ‘upgraden’. Dit principe wordt al jaren gebruikt in de auto-industrie en is ook voor wasmachines zo gek nog niet. Een Miele gaat twintig jaar mee. En dat is best lang voor een produkt dat steeds afhankelijker wordt van micro-electronica. Volgens het bedrijf kan de klant zo voortdurend beschikken over de modernste was-software. Volgens mij houden ze ook rekening met bugs in de washware: een ‘software-upgrade’ is sneller en goedkoper dan een hardware-vervanging. Je vraagt je af waar de grens ligt. Ziet u zichzelf over twee jaar al een ‘upgrade’ voor uw scheerapparaat van het Internet downloaden?
Ik wel. Want ‘ubiquitous computing’ heeft de toekomst, als concept en als buzzword. Gebruik het daarom zo alomtegenwoordig mogelijk.