Afgelopen maandag is de Cray T3E, de krachtigste computer van Nederland, in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd het centrum voor High Performance Applied Computing geopend. Deze instelling zal het gebruik van de supercomputer coördineren.
De Cray T3E is een parallelle computer waarop grootschalige simulaties kunnen worden uitgevoerd en enorme hoeveelheden data zijn te verwerken. Massaal parallel rekenen is een noodzaak binnen een groot aantal onderzoeksgebieden. Tientallen processoren storten zich hierbij tegelijk op een gigantische rekenklus.
Materiaalwetenschappers gebruiken deze simulaties voor het ontwerpen van nieuwe materialen en verbetering van materiaaleigenschappen. Binnen de farmacie zijn simulaties nodig voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Simulaties en grootscheepse data-verwerking zijn van groot belang binnen de seismiek. Daar worden ze gebruikt voor onderzoek naar de bodemgesteldheid en de stromingsleer. Ook modellering van vloeitsofturbulentie vraagt uitzonderlijke rekenkracht.
Onderzoeksgroepen van de TU Delft die actief zijn in de ‘High Performance Computing and Networking’, hebben zich verenigd in het centrum. Van daaruit wordt samengewerkt met Sara (Amsterdam), TNO, de grote technische instituten (GTI’s) en andere instituten en industriële partners. Prof. dr S.W. de Leeuw (Fysische Informatica) wordt directeur van het centrum. Corr.
Nieuwste T3E 50 procent sneller
De TU Delft heeft de Cray T3E nog niet in gebruik genomen of Cray Research introduceert alweer een aanzienlijk sneller model in deze superreeks. Het model 900 is volgens de ontwikkelaar 50 procent sneller dan zijn voorganger. De eerste machines worden in het eerste kwartaal van volgend jaar uitgeleverd. Sinds de introductie van de T3E een jaar geleden heeft Cray voor meer dan 250 miljoen dollar aan orders ontvangen.