Projecten uitvoeren op basis van ‘fixed price, fixed time’ is de succesfactor bij systeemintegrator Cambridge Technology Partners. Het in 1991 opgerichte bedrijf acht de tijd rijp om de stilte te doorbreken.
Weggestopt in de kelder van het prestigieuze Apollo House aan de gelijknamige laan in onze hoofdstad, zetelt systeemintegrator Cambridge Technology Partners (CTP). Het bedrijf werd 5 jaar geleden opgericht, is inmiddels aan de beurs genoteerd en ging tweeënhalf jaar geleden in Amsterdam van start.
Enige kentallen: een jaarlijkse groei van 80 procent, 2000 werknemers en een omzet die dit jaar zal uitkomen op zo’n 250 miljoen dollar. Tot voor kort opereerde het volledig in stilte. Nu referenties beschikbaar zijn, acht Europees directeur Theo Schnitfink (ex-Getronics) het tijd om de stilte te doorbreken.
Wat is het geheim van deze smid? Mede-oprichter en directeur marketing Christopher Greendale heeft daar een kort en ogenschijnlijk eenvoudig antwoord op: "We voeren alleen maar projecten uit op basis van vooraf afgesproken prijs en tijdsduur." Fixed price, fixed time, aldus zijn Amerikaanse uitdrukking.
Tijd is dan ook heilig voor Greendale. "Klanten kunnen tijdens een project nieuwe wensen naar voren brengen, maar zullen hiervoor dan moeten inboeten op andere functionaliteiten van de programmatuur." Met CTP is over alles te spreken, behalve over de prijs van een project en de tijdsduur die het in beslag neemt.
Meeste projecten mislukken
De motivatie hiervoor is dat uit onderzoek gebleken zou zijn dat er wereldwijd slechts zo’n 15 procent van de IT-projecten op tijd en binnen budget opgeleverd worden. Voor Greendale vormen tijd en geld dan ook niets minder dan een unique sales proposition, een pluspunt ten opzichte van de directe concurrentie.
Overigens beperkt CTP zich tot relatief kleine projecten, zodat de te nemen risico’s klein blijven ten opzichte van collega’s als Cap Gemini, Origin en CMG. Het bedrijf onderneemt geen mainframe-projecten. De specialisatie ligt in het samenstellen en implementeren van client/server-systemen. De gemiddelde projectgrootte schommelt rond de één à anderhalf miljoen dollar.
Een uitzondering hierop vormt het veelbesproken project voor de automatisering achter de ‘elektronische portemonnaie’ van de banken.
Niet anders, maar beter
De werkwijze van CTP vloeit voort uit de school van de rapid application development. Niet veel anders dan andere aanbieders organiseert deze leverancier sessies waarin eindgebruikers, de opdrachtgevers en eigen mensen gezamenlijk tot oplossingen proberen te komen. Behalve maatwerk levert CTP ook implementaties van standaard softwarepakketten, zoals van Peoplesoft en Baan.
Een andere succesfactor van zijn onderneming is volgens Greendale dat het niet bang is om te investeren in de nieuwste technologieën en vooral in kennis daaromtrent. "Client/server is nu nog nieuw, maar wij leiden onze mensen al op in object-oriëntatie en Internet-technologieën." Op zich niet veel anders dan grotere collega’s, maar kennelijk gebeurt het bij CTG met meer toewijding, getuige de hoge groeicijfers.
Website voor IT-managers
Cambridge Technology Partners opende een week geleden een website, die speciaal bedoeld is voor top-IT-managers. "Onderzoek wijst uit dat IT-directeuren kennis vooral bij hun collega’s opdoen. Wij hopen met onze site een virtuele ontmoetingsplaats te creëren, waar kennis uitgewisseld wordt en mensen bij de tijd kunnen blijven", aldus initiatiefnemer Paul McNabb. Om dit te bereiken, biedt de site een scala aan informatieve gebieden: interessante berichten uit andere media, interviews over praktijkgevallen in audio-formaat, discussiegroepen over allerlei onderwerpen en overzichten van leveranciers waarmee de ‘leden’ van het netwerk goede ervaringen opgedaan hebben. De site is te vinden op http://www.cin.ctp.com. Na aanmelding wordt gekeken of de applicant aan de voorwaarden voldoet, waarna eventueel een wachtwoord wordt toegekend.