Philips, Samsung en Chromatic Research werken al jaren aan mediaprocessoren. De ‘Mpact’ multimediaprocessor van Chromatic uit Sunnyvale, Californië, bijt de spits af. Een demo van de Prologix Master Blaster liet zien dat de Mpact-mediachip van Chromatic mpeg-films, muziek, Internet-toegang en spelletjes eenvoudig naast elkaar kon draaien. Infocom ontwikkelde en produceerde de mediakaart, Ashen distribueert de PC’s en kaarten in de Benelux. De boodschap is duidelijk: multimedia-processoren komen eraan.
Het in Sunnyvale, Californië, gevestigde Chromatic werd drie jaar geleden opgericht met 70 miljoen dollar risicokapitaal. Er werken 120 software-ontwerpers en 40 chip-ontwerpers met als enig doel het maken van media-processoren. Het bedrijf verwacht volgend jaar voor het eerst winst te boeken. De Mpact-chips worden gefabriceerd door Toshiba en LG Electronics, die ook een belang hebben in de ontwikkelaar. Laatstgenoemde producent bouwt nu voor 2,4 miljard dollar een chipfabriek in Wales. "De twee belangrijkste produkten uit onze produktiefaciliteit in het Verenigd Koninkrijk worden drams en Mpact-chips", zegt Rolf Wedhorn van LG Semicon uit Düsseldorf. Joe Custer van Chromatic verwacht dat zijn werkgever volgend jaar voor het eerst winst zal maken.
Ashen weigert prijzen te noemen van zijn Prologix-PC’s. Directeur Prem Chedie wil alleen kwijt dat een PC met Master Blaster (begin volgend jaar verkrijgbaar) net als een PC met videokaart geprijsd zal zijn. Joe Custer van Chromatic maakt duidelijk dat het bedrijf er naar streeft om multimedia-PC’s met een Mpact voor rond de 2300 dollar mogelijk te maken. Volgens Custer komen er volgend jaar al moederborden met Mpact-chips naast de centrale processor. RR
Philips en Samsung in de startblokken
Behalve Chromatic komen ook Philips en Samsung binnenkort met hun eigen mediaprocessoren. Hun programmeerbare mediaprocessoren van rond de 50 dollar presteren vele malen beter dan de nieuwste, met MMX uitgeruste, Intel-processoren. De meest geavanceerde versies daarvan komen begin volgend jaar op de markt en zullen zo’n 900 dollar kosten.
Veel gebruikers zullen tevreden zijn met de rekenkracht die de centrale processor levert. Voor de gespecialiseerde insteekkaarten voor audio of video lijkt het einde met de komst van multimedia-processoren echter in zicht. In tegenstelling tot conventionele kaarten kunnen de Mpact, de Trimedia (Philips) en de MSP-chip (Samsung) verschillende multimediataken uitvoeren. Verschillende standaarden, zoals Direct X van Microsoft, zorgen er voor dat het rekenwerk netjes wordt verdeeld tussen centrale processor en media-chip. Marktonderzoeker Forward Concepts voorspelt dat de markt voor multimedia-processoren over vijf jaar 2 miljard dollar groot zal zijn.