Gigabit Ethernet kan ATM in het netwerk wegvagen nog voor deze droomtechniek goed en wel uit het ei is gekropen. Diverse deskundigen zijn ervan overtuigd dat de beste weer eens niet wint, aldus Dirk Ringenoldus.
In een serie artikelen (Het toekomstperspectief van ATM, Computable, 1 en 8 november) bedeelt B. George een vooraanstaande plaats toe aan ATM in de toekomstige netwerk-topologie. Hierbij wil ik enkele kanttekeningen plaatsen.
3Com is de belangrijkste initiatiefnemer van zowel de Fast Ethernet-club als diens opvolger, de Gigabit-club. Onder invloed van de drang naar een hoog atm-gehalte in de toekomstplannen heeft ook 3Com veel geld in deze technologie gestoken. De vrij verse marketing-strategie van dit bedrijf richt zich op vreedzame co-existentie. Op basis van zijn mogelijk grotere geschiktheid voor isochroon verkeer geeft het bedrijf atm nog een plaats in het hybride netwerk. Dat argument is wat onzinnig omdat 3Com zelf de stoot heeft gegeven tot een naadloos integreren van bursty dataverkeer met isochroon verkeer in Ethernet. Momenteel is het de trend om het telefoonverkeer met gegevens te integreren via Ethernet. Tegenstanders wijzen steeds op de problematiek rond de zogenaamde collisions (conflicten). Daarvoor zijn zoveel oplossingen bedacht dat die niet echt meer een probleem vormen, zeker niet in het geval van full duplex.
Goedkoop opwaarderen
Atm is een heel oude techniek, die oorspronkelijk bekend stond als cell relay. In de telecommunicatie, waar het begrip vandaan komt, is het voor de gebruiker volstrekt oninteressant. Maar in de netwerkwereld waar de superhighway ook al een begrip werd, hangt om atm een haast religieuze sfeer. Op de laatste Interop-beurs in Parijs dook Gigabit Ethernet echter op als een deus ex machina.
Dezelfde club (de Gigabit Ethernet-club) die we kennen van Fast Ethernet staat nu achter een standaard waarbij – zelfs bij de minst gunstige payload (nuttige lading) van Ethernet – minimaal twee keer de atm-snelheid van 155 Mbit/s overschreden wordt. Dan hebben we het nog niet eens over full duplex Ethernet met zijn 2 Gbit/s, die vrijwel geen collision-problemen kent. De telecommunicatie-bedrijven hebben atm altijd gezien als een oplossing om abonnees snelle verbindingen te leveren via de ‘hoofdwegen’ op basis van Sonet/SDH. Dit is een techniek waarbij informatie in een zogenaamde virtuele container wordt verpakt en op de lopende band wordt gezet, en vervolgens automatisch naar de ontvanger gaat via een atm-afrijlaantje. De topsnelheid van SDH is in de praktijk pakweg 2,5 Gbit/s. Atm is met eenheden van 155 Mbit/s op te waarderen tot snelheden in de orde van Gbit/s. Omdat het een matrix-geschakelde verbinding van één punt naar één ander punt vormt, zal atm nooit SDH vervangen. Onderweg kun je er niet gemakkelijk iets instoppen of uithalen.
Atm wordt zeker door de telecommunicatie-operators niet vóór de officiële standaardisatie – op zijn vroegst in 1998 – op een voor iedereen toegankelijke wijze toegepast.
In het voorjaar van 1997 wordt het Ieee-concept van Gigabit Ethernet verwacht. Vrij snel daarna zal de definitieve norm volgen. Aansluitkaartjes zullen rond juli volgend jaar beschikbaar zijn. De vraag rijst dan ook of in ieder geval de backbone-toepassingen van atm wel met dezelfde kracht voortzetting vinden. Voor atm in een netwerk is nogal wat nodig.
Een opwaardering met een netwerkkaartje of een kaart in een switch of hub voor een apart domein binnen een Ethernet-totaalnet is goedkoop. Met een minimum aan financiële inspanningen kan men zijn Ethernet ver-Gigabitten.
Beste techniek verliest
Wil men volledig profiteren van de mogelijkheden van Gigabit Ethernet, dan moet er nog heel wat gedaan worden aan de knooppunten. Backplane-snelheden van switches bijvoorbeeld moeten zeker met een factor 10 omhoog. Nbase demonstreerde overigens al Gigabit Ethernet op een switch met een backplane-snelheid van 10-12 Gigabit/s. Die verhoging kan dus evenmin al te veel problemen opleveren.
Nu we 2 Gigabit/s-lijnsnelheid kunnen verwezenlijken op bestaande Ethernetten, is het de vraag of met atm niet hetzelfde gebeurt als met fddi, de beste techniek voor 100 Mbit/s. Fast Ethernet gaf daaraan de definitieve doodsteek. Atm is een onderliggende techniek die – ook voor het lan – de beste lijkt. Een minder goede techniek, die goedkoop en sneller is en met wat moeite hetzelfde kan, heeft zich echter aangediend. Deze kan van de toekomstbelofte een dinosaurus maken.
Dirk H. Ringenoldus is senior editor Telecommagazine