"In Nederland zijn veel (jonge) mensen bezig met de ontwikkeling van interessante projecten op het gebied van nieuwe technologie", aldus A. Kannekens. Doordat de financiering ervan moeilijk is, komen die projecten vaak niet van de grond.
In zijn boek Dankzij de snelheid van het licht beschrijft Maurice de Hond het belang van de computer, zowel voor bedrijven als voor mensen thuis. Hij stelt daarin ondermeer dat de digitale revolutie die zich nu voltrekt grote gevolgen zal hebben voor alle facetten van ons leven.
De Hond verwacht dat binnen enkele jaren de helft van de Nederlandse bedrijven een eigen e-mail-adres zal hebben en dat over vijf jaar een groot deel van de Nederlandse huishoudens een deel van hun aankopen, inclusief betalingen, via Internet zal verrichten. Via Internet zal de toekomstige koper met de snelheid van het licht informatie opvragen en tot zich nemen. De afnemer zal in direct contact staan met de verschillende producenten en uiteindelijk zijn aankoop via Internet tot stand brengen. Dit impliceert het wegvallen van alle mogelijke tussenschakels en zal leiden tot een grote mate van frictie – werkeloosheid.
Ook verwacht De Hond dat door deze ontwikkeling het zakelijk verkeer zal afnemen. We zouden op weg zijn naar een nieuwe wereld, waarin de bits zullen domineren. De gevolgen voor de economische structuur van de samenleving zullen enorm zijn. Allerlei schakels in het economische proces veranderen of verliezen een gedeelte van hun waarde. De macht verschuift van leverancier naar afnemer.
Naast deze vrij optimistisch gestemde geluiden klinken in zijn boek ook enkele duidelijke waarschuwingen door. Eén van deze waarschuwingen is gericht aan de directeuren van vele grote en kleine ondernemingen. Hij zegt het schokkend te vinden dat de meeste leidinggevende functionarissen Internet alleen kennen van horen zeggen. Omdat ze vaak weinig of niets van computers en Internet weten, ontgaat hun een groot deel van de geboden mogelijkheden voor hen en hun bedrijf en dreigen ze verrast te worden door de grote gevolgen van de ‘bitsexplosie’. Dit kan nog grotere onaangename gevolgen hebben voor hun bedrijven en voor Nederland dan de verrassing van de watersnood in 1953. De Hond komt dan ook, mijns inziens terecht, met een ‘Digi-Deltaplan’. In dit plan doet hij suggesties aan leidinggevenden in bedrijven en in de politiek om snel maatregelen te nemen. Nederland mag de unieke kansen die er nu nog zijn niet laten liggen, maar zal weer eendrachtig de handen uit de mouwen moeten steken.
Eén van de suggesties in het Digi-Deltaplan is dat er veel meer stimulansen moeten komen voor vernieuwende activiteiten binnen het bedrijfsleven, die optimaal zijn toegesneden op de toekomstige nieuwe infrastructuur. In Nederland zijn veel (jonge) mensen bezig met de ontwikkeling van interessante projecten op het gebied van nieuwe technologie. Veelal ontbreekt echter het geld om een project van de grond te tillen of om zorg te dragen voor de continuïteit. Het gaat over bedragen van 100.000 tot 1.000.000 gulden. In de meeste gevallen lukt het niet of moeilijk dat geld bij elkaar te krijgen, omdat het veelal ‘digibeten’ zijn die beslissen over de mogelijkheden of onmogelijkheden van het project.
Bij banken heeft aankloppen al helemaal geen zin; die lijken dat soort projecten alleen te financieren als de indiener kan bewijzen dat hij het geld niet nodig heeft. Hierdoor gaat veel uitstekend denkwerk verloren en mist Nederland een rijke bron voor zijn toekomstige welvaart. Het zou al veel waard zijn indien een centrale registratie plaatsvindt van deze projecten en centraal gezocht wordt naar financiering en realisering ervan. Er is nu een instantie gevonden die deze projecten verder wil begeleiden, helpen financieren en zo mogelijk realiseren: Dazzle Consultancy & Training (fax: 0492-430001).
A.M. Kannekens, Mierlo