AMSTERDAM – Unisys en Ordina-dochter Altair Products gaan samen in Nederland systemen voor videocommunicatie verkopen. Altair distribueert de Corel Video produktlijn voor ‘desktop videoconferencing’ en moedermaatschappij Ordina ondersteunt bij advisering en implementatie van Corel Video. Unisys zet de Aquanta PC’s in als platform voor videocommunicatie.
Corel heeft ondermeer in het Witte Huis te Washington systemen geïnstalleerd voor videoconferenties en de provincie Ontario is een andere grote klant. De ambtenaren kunnen vanaf hun werkplek telefonisch vergaderen met collega’s en elkaar desgewenst diep in de ogen kijken. Boven op de PC wordt een goedkope (Sony)camera geplaatst en een microfoon. Wanneer mensen van dezelfde organisatie opbellen, zien ze elkaar ook. Dat verbetert de onderlinge communicatie, denkt Corel.
Videocommunicatie is niet alleen binnen de muren van een bedrijf mogelijk via een bestaand netwerk, maar ook extern via Isdn-lijnen. Volgens Corel-topman Michael Cowpland is de nieuwe software bij uitstek geschikt voor telewerkers en bijkantoren die contact willen houden met de centrale vestiging.
Een voordeel is dat het systeem weinig bandbreedte vereist. Computernetwerken kennen doorgaans acht kabels waarvan er vier nooit worden gebruikt. Corel Video werkt op twee van deze onbenutte kabels. Een lokaal netwerk is voldoende, omdat de techniek van de Canadezen analoog is. Daardoor wordt de bandbreedte nauwelijks belast. Dit in tegenstelling tot andere systemen voor videocommunicatie die bandbreedte ‘vreten’.
Meer dan vergaderen
Naast point-to-point en multi-point (meerdere deelnemers) vergaderen zijn er mogelijkheden voor het tegelijk werken aan documenten, interne videobewaking, audio- en video-broadcasting. Vanaf het bureau kan toegang worden verkregen tot bijvoorbeeld de bedrijfstelevisie, ondermeer geschikt voor trainingsdoeleinden. Werknemers kunnen zo vergaderingen bijwonen, terwijl ze tegelijkertijd hun normale werk voortzetten. Het systeem is ook geschikt om alle medewerkers van een onderneming dezelfde briefing te geven. Verder kan men videomail achterlaten of video-on-demand toepassen.
De Canadese software-fabrikant zegt goedkoper te zijn dan bijvoorbeeld Intel met zijn Pro Share. Gerekend moet worden op ongeveer 2500 gulden per werkstation. Daarvoor krijgt men een camera, console, software en televisiekaart. De server is een videoswitch, die maximaal negentig gebruikers aankan. Altair hoopt de systemen te kunnen verkopen aan organisaties als de politie en ministeries. Corr.