Investeren in mensen kan best samengaan met flexwerken, zo betoogt Jos van Schilt. Als het gaat om carrièreplanning en de bijbehorende scholing hoeft een detacheringsbureau niet per definitie onder te doen voor een organisatie met mensen in vaste dienst.
Door de opmerkingen van minister-president Wim Kok in het Financieel Dagblad van 17 oktober jongstleden zou weerzin tegen flexwerken kunnen ontstaan. Daarom wil ik een en ander rechtzetten, zeker voor wat betreft de wijze waarop PTS (de detacheerder) omgaat met zijn medewerkers. Op voorhand durf ik te stellen dat slechts een heel enkele werkgever met personeel in vaste dienst het niveau van zorgvuldig omgaan met carrièreplanning en de bijbehorende scholing van PTS haalt.
De organisatie legt de plannen en vorderingen van de medewerkers vast en registreert deze in een ‘carrièredrieluik’. Voor elke medewerker wordt een individueel carrièreplan opgesteld, gesplitst in een korte-termijnplan (voor maximaal vier jaar) en een plan voor de lange termijn. Dit carrièreplan vormt het centrum van het drieluik. Gekoppeld aan het korte-termijnplan worden een projectplan en een projectdossier bijgehouden. De organisatie bewaakt zorgvuldig de relatie tussen de projecten waarop ze de medewerker inzet en zijn individuele carrièreplan. Aan het plan voor de korte termijn wordt strak de hand gehouden. Het lange-termijnplan wordt tijdens de vele veldmanagement-gesprekken beoordeeld en geëvolueerd. Een opleidingsplan vormt het derde luik. Dit plan betreft de planning van de opleidingen die de medewerker moeten brengen op het niveau waartoe zijn carrièreplan hem leidt.
Omdat de bestaande opleidingsinstituten onvoldoende diepgang en spreiding konden bieden, heeft de organisatie haar eigen PTS Academie opgericht. Basis daarvoor zijn de in eigen beheer en in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en Serc ontwikkelde basisopleidingen: object-georiënteerde software-ontwikkeling; software-engineering algemeen; database-ontwerp; beheersing van informatietechnologie; en software-ontwerp. Deze opleidingen zijn post-doctoraal, duren gemiddeld een jaar en worden afgesloten met een examen. Daarnaast kan de medewerker zich verder in de materie verdiepen, waarvoor hij in principe kan kiezen uit elke commercieel aangeboden opleiding. Voorwaarde is dat de gekozen opleiding past binnen het carrièreplan.
Deze aanpak is een sprekend voorbeeld van investeren in mensen, en hij toont aan dat dat best kan samengaan met flexwerken.
Jos van Schilt, accountmanager PTS BIS, PTS software, Bussum