DEN HAAG – De Tweede Kamer is bang dat er niets terecht komt van een vrije concurrentie op gebied van telecommunicatie via de kabel. Het afketsen van de fusie tussen KPN Kabel en Philips-dochter UPC geeft het parlement reden tot ongerustheid.
Philips beschuldigt KPN ervan bewust te hebben aangestuurd op het afketsen van de fusieplannen. De voorgenomen bundeling van KPN Kabel en UPC zou in dezelfde markt actief worden als PTT Telecom. Volgens UPC-directeur J. Hackenberg was KPN bang dat de nieuwe kabelmaatschappij een sterke concurrent zou worden van de eigen telecommunicatiepoot. Hackenberg betoonde zich verbaasd over het mislukken van het overleg. Volgens hem was op alle inhoudelijke punten overeenstemming bereikt. KPN ontkent dit.
KPN wil zijn kabelbelangen nu in een zelfstandige eenheid onderbrengen, die op afstand van de concernleiding gaat opereren. Maar de Tweede Kamer vreest dat dit doorgestoken kaart is. Van echte concurrentie zou er op zo’n manier weinig terecht komen. Daarom hebben coalitiepartijen met steun van het CDA minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) om een onderzoek gevraagd.
UPC is een samenwerkingsverband van Philips en de Amerikaanse
houdstermaatschappij United International. UPC is voor 50 procent eigenaar van A2000, het hoofdstedelijke kabelbedrijf dat ook in Hilversum de kabel exploiteert. De Eindhovense kabel is geheel in handen van UPC.
KPN heeft kabelbelangen in het Verenigd Koninkrijk, Polen en Tsjechië. Verder bezit het ruim driekwart van de aandelen van Casema. Corr.