AMSTERDAM – Vier inzendingen zijn genomineerd voor de Nationale Telewerk Prijs ’96 en de Telewerk Aspect Prijs. Op 4 november worden de winnaars bekend gemaakt. De prijsuitreiking is tevens het startschot voor en hoogtepunt van de Europese Telewerk Week die door de Europese Commissie wordt georganiseerd.
De Nationale Telewerk Prijs is ingesteld om succesvolle telewerkprojecten voor het voetlicht te brengen. Dit jaar waren er vijftien inzendingen. De jury onder leiding van plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, mevrouw Van Beek, heeft vier inzendingen genomineerd: het ministerie van Economische Zaken, het Telewerkcentrum Lochem, de Hogeschool van Amsterdam en het Algemeen Dagblad.
Economische Zaken is een telewerkproef gestart, waarbij gedurende een half jaar dertien medewerkers gemiddeld één dag per week thuis werken. Naar aanleiding van de proef wordt bepaald of deze vorm van werken zinvol in de organisatie kan worden ingezet. Doel van het telewerken is een verdere flexibilisering van arbeid en arbeidsverhoudingen en een verhoging van de produktiviteit.
In het Telecentrum Lochem werken herintredende plattelandsvrouwen in opdracht van bedrijven en instellingen die elders in Nederland zijn gevestigd. De initiatiefnemers willen met het verschaffen van werk dicht bij huis de leegloop van het platteland tegengaan.
De faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam is een telewerk-pilotproject gestart bij een basisschool in de Bijlmer. Dat gebeurt in het kader van ‘een onderzoek naar de effecten van het gebruik van telecommunicatie binnen het terrein van collegiale consultatie’.
Bij het Algemeen Dagblad zijn zestig verslaggevers voorzien van een laptop, waarmee zij overal ter wereld en op elk gewenst tijdstip berichten kunnen verzenden en ontvangen. Volgens de uitgever bespaart deze werkwijze veel tijd en verhoogt zij de efficiency.
Op 4 november wordt bekend gemaakt welke projecten de Telewerk en de Telewerk Aspect Prijs krijgen toegekend. CZ