DEN HAAG – Mensen die eerst een paar jaar in vaste dienst zijn geweest, hebben meer kans om als zelfstandig ondernemer te slagen dan werklozen en pas afgestudeerden die een eigen bedrijf willen beginnen. Dit is één van de bevindingen uit de studie "Start-, slaag- en faalkansen van hoger opgeleide startende ondernemers".Het onderzoek wil inzicht bieden in wat starters beweegt, wat hen doet slagen en wat hen doet struikelen en daarmee handvatten bieden voor een stimuleringsbeleid.
Een belangrijk gegeven is het verschil in uitgangspositie tussen succesvolle en onfortuinlijke starters. Volgens de onderzoekers is het wellicht aantrekkelijk een onderneming te starten direct na een studie of om werkloosheid te ontsnappen, maar zijn de kansen op succes groter wanneer eerst de nodige ervaring op de arbeidsmarkt is opgedaan. De mogelijkheden om werkloosheid te bestrijden door ondernemerschap te stimuleren lijken dus beperkt.
Overigens zijn de geënquêteerden in meerderheid van mening dat in het reguliere onderwijs te weinig aandacht wordt besteed aan de verschillende aspecten van ondernemerschap.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van een samenwerkingsverband van Rabobank, Thinktank (een netwerk van hoger opgeleide ondernemers), Elsevier en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Het gaat om een publikatie in de reeks ‘Voorstudies en achtergronden’ van de WRR.