DE MEERN – Silicon Graphics kan zijn grafische werkstation Indy wel in de uitverkoop doen. Met de komst van de O2 is dit model in één klap ouderwets geworden. De onderneming heeft dit inmiddels ook begrepen en biedt de laatste geproduceerde Indy’s dan ook tegen afbraakprijzen aan. Marketing-directeur Luc van der Ham over de nieuwe O2: "Ik kan nu geen enkele klant meer aanraden onze Indy te kopen."
Een opmerkelijke uitspraak, ware het niet dat de O2 niets minder is dan de opvolger van de Indy. Silicon Graphics beschikt met de nieuwe machine over een aantrekkelijk vormgegeven werkstation, dat qua prestaties met kop en schouders uitsteekt boven vergelijkbaar geprijsde modellen van zowel zichzelf als van concurrenten.
Om de keuze voor afnemers te vereenvoudigen, is de O2 slechts leverbaar in één model. Dit model is standaard voorzien van allerlei zaken waarvoor bij de concurrentie (en bij de Indy) extra betaald moet worden. Voor een prijs van rond de 13.000 gulden krijgt de gebruiker een aangeklede machine, waarbij slechts de grootte van het geheugen en de processor (de R5000 of de R10000 van Mips) gekozen hoeft te worden. Videokaarten, camera, netwerkaansluitingen en systeemsoftware zit bij de adviesprijs inbegrepen.
Van der Ham: "We mogen het intern niet hardop zeggen, maar we kunnen met de O2 trucs uithalen, die we met ons topmodel, de Indigo Impact, niet aankunnen." Overigens laat hij na op te geven hóe snel de O2 is: "Het gaat niet om de hoeveelheid mips’en of het aantal polygonen per seconde. De O2 is gewoon een razendsnel station dat gebouwd is om de meestgebruikte applicaties zo snel mogelijk te draaien." Het Centrum voor Wiskunde en Informatica te Utrecht liet zich inmiddels overtuigen door de kracht van dit nieuwe werkstation en bestelde 65 exemplaren.
Ook servers
Behalve de nieuwe lijn werkstations komt Silicon Graphics met een geheel vernieuwde server-familie onder de naam Origin 2000. Deze machines volgen de Challenge- en Power Challenge-families op en kenmerken zich door het ontbreken van een systeembus.
In plaats van zo’n bus, die steeds vaker een flessehals vormt voor hogere prestaties, kiest SGI voor de implementatie van een architectuur die gebaseerd is op elektronische switches en routers. Deze oplossing is te vergelijken met Server Net van Tandem, met dien verstande dat bij de SGI-oplossing nog steeds gebruik te maken is van shared memory. "Dit vereenvoudigt het programmeren. We zijn nu in staat de voordelen van massaal parallel te combineren met die van symmetrisch parallelle systemen", aldus Van der Ham.
De Origin 2000-servers zijn met deze technologie met maximaal 128 processoren uit te rusten. Omdat Van der Ham niet verwacht veel van dergelijke configuraties te verkopen, acht hij het van minstens even groot belang dat deze lijn ook goed te "downscalen" is. "Bij de Challenge moesten gebruikers zelfs bij een één-processor-machine investeren in de dure systeembus. In de nieuwe lijn is dit overbodig; je koopt bandbreedte en switches naar behoeven." Mede hierdoor weet SGI de instapprijs voor de Origin 2000 laag te houden. MU
Cellulair
Niet met de eerste versies van de Origin 2000-server, maar vanaf begin volgend jaar komt Silicon Graphics met een geheel herschreven versie van zijn Unix-implementatie Irix. Het nieuwe besturingssysteem wordt gebaseerd op microkernel-technologie, die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van een server zonder systeembus. Zelf noemt SGI deze implementatie ‘Cellular Irix’, hetgeen duidt op de kernels die op verschillende plaatsen in de server kunnen draaien. Behalve hogere prestaties hoopt de onderneming haar produkten met Cellular Irix een hogere beschikbaarheid en betrouwbaarheid mee te geven.
SGI verving R10000-chip
Tussen maart en juli van dit jaar werd een groot aantal slechte R10000-processoren van Mips Technologies geproduceerd door één van de licentienemers. Moedermaatschappij Silicon Graphics is onlangs een omvangrijk programma gestart voor het vervangen van de problematische chips door goede exemplaren. De R10000 wordt toegepast in de grotere modellen van deze werkstation- en server-fabrikant. Volgens een woordvoerster van de Nederlandse vestiging zijn alle betreffende klanten in ons land op de hoogte gesteld en zijn de slechte chips inmiddels vervangen door deugdelijke exemplaren.