UTRECHT/DEN HELDER – ‘Slechts’ één tot anderhalf miljoen gulden kostte de inspanning om de afdeling Materieel van de Koninklijke Marine gereed te maken voor het jaar 2000. Althans, wat de software betreft. Het project om de datumvelden in het systeem voor materieelbeheer (BBS) op te rekken, werd onlangs na zeven maanden afgesloten.
Aan de verantwoordelijke marine-man mr P. Roodhuyzen zijn geen andere systemen bekend die nog kunnen dwarsliggen. Volgens hem vormt de programmatuur in de wapensystemen geen problemen, evenmin als andere software die in gebruik is bij dit onderdeel van de marine.
Bij de marine gaat het eigenlijk maar om een klein project. Slechts het genoemde systeem, beheer van materieel, behoefde aanpassingen. Dit werd vorig jaar al duidelijk, omdat de software rekening houdt met onderhoudsplanningen die tot vijf jaar vooruit lopen. Bovendien wilde de marine vaart maken met dit project, omdat zij bang was dat er teveel vraag naar mankracht vlak voor de eeuwwisseling zou ontstaan.
Een miljoen regels
Het BBS draait op een IBM-mainframe onder het besturingssysteem MVS. In totaal bevatten de programma’s een miljoen regels code. Commandeur Roodhuyzen is trots als hij vertelt dat hij onder de schatting voor de ‘reparatiekosten’ van Gartner Group gebleven is: "Gartner schat de investering op 1,80 gulden per regel. Wij zijn hier ruimschoots onder gebleven." Afhankelijk van welke kosten allemaal meegerekend worden, komt Roodhuyzen uit op één à anderhalve gulden per regel code.
Omdat de eigen capaciteit in mankracht niet voldoende leek, werd Cap Volmac voor het project ingeschakeld. Dit bedrijf hanteert een methode waarbij zwaar geleund wordt op een in Amerika ontwikkeld hulpmiddel. Vervolgens worden in een speciaal voor ‘Jaar 2000’-projecten opgerichte ‘softwarefabriek’ de aanpassingen uitgevoerd.
Volgens de leverancier ‘vindt’ dit hulpmiddel 99 procent van de datumvelden zelfstandig. "De paar fouten die na de implementatie van het nieuwe systeem gevonden zijn, waren binnen enkele dagen gevonden en opgelost", aldus Roodhuyzen.
Gedegen analyse voorkomt fouten
De marine-man legt de nadruk op de wijze van aanpak van het project. Veel tijd is besteed aan het analyseren van de situatie en het inrichten van het hulpmiddel. "Een nieuw systeem met 10 tot 15 procent fouten zou onacceptabel geweest zijn. We wilden dat de eindgebruiker niets zou merken van de overgang naar het vernieuwde systeem." Volgens Roodhuyzen is deze doelstelling gerealiseerd.
Hoewel veel organisaties kiezen voor het aanpassen van de software zoals de marine, achten andere dit het juiste moment om over te gaan op volledig nieuwe applicaties. Waarom koos de marine niet voor deze optie? Roodhuyzen wijst in dit kader op de voortdurende reorganisaties en consolidaties binnen dit onderdeel van de krijgsmacht. "De toekomstige ontwikkelingen zijn nog niet goed te overzien, omdat de politiek nog geen definitieve beslissingen genomen heeft", aldus de commandeur.
Op andere informatiesystemen binnen de marine heeft Roodhuyzen weinig zicht. Een recent gebouwd enorm systeem is dat voor de salarisbetalingen van Defensie. De commandeur verwacht niet dat dit relatief nieuwe systeem te maken heeft met de ‘Jaar 2000’-problematiek. "Als dit wel zo zou zijn, dan had ik er wel iets van opgevangen in de wandelgangen." MU