BRUSSEL – Lidstaten van de Europese Unie mogen in principe geen selectief toelatingsbeleid voeren bij het verlenen van vergunningen voor telecommunicatie-diensten. Met het oog op de liberalisering van deze markt per 1 januari 1998 zijn in Brussel nadere afspraken gemaakt.
De telecommunicatie-ministers van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over het verstrekken van vergunningen voor telecommunicatie-diensten. Er komen open en niet-discriminatoire procedures voor ondernemingen, die diensten (zoals spraaktelefonie) of netwerken willen exploiteren. Overheden mogen het aantal vergunningen alleen beperken als een gebrek aan frequenties ontstaat of de overdracht van telefoonaansluitingen tot problemen leidt.
Aanvankelijk had de Europese Commissie voorgesteld in het algemeen alle kandidaat-exploitanten die zich aan bepaalde regels houden, zonder meer toe te laten. Maar enkele zuidelijke EU-lidstaten vonden dat te ver gaan. Ze wilden slechts een beperkt aantal vergunningen uitgeven gelet op de omvang van hun markten. Deze landen hebben hun zin niet gekregen, zoals blijkt uit het thans bereikte akkoord.
Wel moeten alle ondernemingen die diensten of netwerken willen aanbieden, nu een eigen vergunning hebben. Bij de toewijzing geldt echter de uitdrukkelijke afspraak dat overheden geen selectief beleid mogen voeren.
Schaarste frequenties
Voor Nederland betekent dit dat de markt op den duur volledig open is. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) denkt het probleem met de frequenties te kunnen oplossen door digitalisering. In ons land heerst een schaarste aan frequenties, mede omdat het leger er meer nodig heeft dan enkele jaren geleden.
De telecommunicatie-ministers van de vijftien lidstaten hebben verder besloten tot een gecoördineerd optreden bij de ontwikkeling van telecommunicatie-satellieten. In de toekomst zal over de hele wereld mobiele communicatie mogelijk zijn. Ook hier moeten frequenties worden verdeeld. In Brussel zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop een beperkt aantal systemen wordt gekozen voor mobiele telefoon- en datatransmissie-diensten via de satelliet. Corr.
Onderzoek naar BT/NS’s Telfort
De Europese Commissie start een routine-onderzoek naar de samenwerking tussen British Telecom en de Nederlandse Spoorwegen. Op het eerste gezicht lijkt de samenwerking te voldoen aan de fusie-regels van de Europese Unie, maar de Commissie wil hierover volledige zekerheid. Het samenwerkingsverband van BT en NS, Telfort geheten, wil in Nederland de tweede aanbieder van spraaktelefonie worden.