De nieuwe Miljoenennota valt op door enkele omissies. Voorbijgegaan wordt aan de overgangsproblematiek die het jaar 2000 met zich meebrengt. Grote concerns hebben al uitgerekend hoeveel het verspringen van de datum hen gaat kosten. Ook de computers van de overheid zijn alleen voor deze eeuw geprogrammeerd. Het jaar 2000 wordt geïnterpreteerd als 1900, met alle gevolgen vandien voor uitkeringen en (voorlopige) belastingaanslagen.
BV Nederland zwijgt hierover in alle talen. De verschillende meerjarenramingen blijken deze kostenpost, die gemakkelijk in de tientallen miljoenen guldens kan lopen, ijskoud te negeren.
Het angstige vermoeden rijst of het kabinet Kok de problemen wel ten volle beseft. Zelfs de Belastingdienst die hier toch zeker mee te maken krijgt, hult zich in stilte. Naar goed ambtelijk gebruik had toch op zijn minst een werkgroep of commissie kunnen worden aangekondigd die alvast een inventarisatie moet maken.
Wie de rijksbegroting doorneemt, zou bijna vergeten dat er nog zoiets als een digitale revolutie bestaat. Veel stimulering gaat er niet uit van de overheid. Maar dat wisten we al. In de duizenden pagina’s tekst die de Miljoenennota met alle deelbegrotingen telt, blijft ondermeer het verschijnsel ‘intranet’ onbesproken.
Terwijl steeds meer bedrijven zich oriënteren op bedrijfsnetwerken die werken op Internet-protocollen, is een intranet bij de overheid kennelijk nog verre toekomst muziek. Zelfs organisaties met enorme automatiseringsbudgetten zoals de Belastingdienst (393 miljoen volgend jaar) zwijgen over al deze ontwikkelingen.
Deze overheidsinstelling kondigt wel aan het kopieervolume terug te dringen door het plaatsen van minder apparatuur en door minder ‘optionals’ aan te brengen. Het papierloze kantoor blijft evenwel onbesproken.
Verheugend is de ruime aandacht die het onderwerp ‘Nederland Kennisland’ in de nieuwe begroting krijgt. Maar het kabinet moet wel. Zeker op research-gebied zijn stimulansen nodig, wil Nederland niet achterop raken. Steeds meer grote ondernemingen laten software in lage-lonenlanden ontwikkelen. Siemens Nixdorf besteedt veel uit in India. Israël is sterk in opkomst.
Het zou geen luxe zijn geweest als de Nederlandse overheid met name op dit gebied wat extra’s had gedaan. Of is dat meer iets voor de volgende kabinetsperiode? Dan is ‘2000’ wel al passé!