HOOFDDORP – Het Nederlandse high-techbedrijfje Polydoc dat informatiemanagement-software maakt voor televisiemaatschappijen, verzekeraars, produktiebedrijven en andere grote organisaties, is vanaf begin deze week aan de Londense Alternative Investment Market genoteerd. Op deze beurs voor kleinere (high tech)-bedrijven staat bijvoorbeeld ook de Rotterdamse softwarefabrikant AND International Publishers genoteerd.
Polydoc werd in 1993 opgericht door de Britse ondernemer Barry Mence. Het hoofdkwartier staat in Hoofddorp. Reden voor vestiging in Nederland was de kennis van talen, informatie- en kennis-management die hier voorhanden is. De systemen die het bedrijf maakt, helpen grote informatie-intensieve organisaties hun informatiestromen te rationaliseren en te stroomlijnen. Polydoc zegt daarbij belangrijke efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen te kunnen bereiken. Als klanten worden het chemische concern DSM, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds en Carlton UK Television genoemd.
Mence is de vroegere topman van Rendeck International dat in 1976 door hem werd opgericht. Zes jaar geleden werd Rendeck voor meer dan 20 miljoen dollar verkocht aan de Computer Task Group.
Interesse beleggers
De beursgang via een emissie van aandelen heeft interesse gewekt bij institutionele beleggers uit Londen en Amsterdam. In totaal wil Polydoc voor 3 miljoen pond via de beurs binnenhalen. Maximaal 4.615.385 gewone aandelen tegen een emissieprijs van 65 pence per aandeel zijn naar de beurs gebracht. De waarde van het pas drie jaar bestaande bedrijf, dat overigens nog geen winst maakt, komt daarmee uit tussen 11 en 12 miljoen pond.
Polydoc heeft de vruchten kunnen plukken van een Eureka research-project. Een onderdeel van dit project bestond uit onderzoek naar language engineering. Het bedrijf heeft in dat kader patenten op architectuur en methodologieën kunnen verkrijgen, die weer in de softwareprodukten zitten. Het produktenpakket is nog bescheiden. Claimflow is ontwikkeld om pensioenaanspraken te kunnen beheren, terwijl Normflow het maken van handleidingen en documentatie ondersteunt. Software om de produktie van researchdocumenten (Researchflow) te ondersteunen en programmatuur voor het verwerken van kredietaanvragen van ondernemingen (Creditflow) is nog in ontwikkeling. Hetzelfde geld voor de pakketten Crimeflow, waarmee processen-verbaal verwerkt kunnen worden, en Progflow, voor de produktie van televisieprogramma’s.
Met de gelden die worden verkregen uit de beursgang wil Polydoc de produkten agressief op de internationale markt verkopen. Ook de ontwikkeling van nieuwe produkten kan nu sneller gaan, evenals de verdere uitbreiding van het distributienetwerk. Corr.