MILTON KEYNES – De netwerkcomputer verdringt de PC van het bureau; Java is de dood voor besturingssystemen; het mainframe komt terug; kosten van automatisering worden een factor vijf lager; en de overgang naar de nieuwe wereld zal bloed, zweet en tranen kosten.
Deze opmerkelijke stellingen poneert Robin Bloor in zijn jongste rapport The Enterprise by Other Means. Het document werpt een even controversieel als helder licht op ontwikkelingen die de IT-wereld de komende jaren in de greep zullen houden. Het is een manifest dat de nodige heilige huisjes neerhaalt.
"De terugkeer naar gecentraliseerde verwerking is niets minder dan een aardverschuiving. Het IT-landschap zal nooit meer hetzelfde zijn. Sommige bedrijven overleven de beving, andere niet. De gevolgen zullen wereldwijd te voelen zijn, zowel door leveranciers als door gebruikers en zelfs door hele naties", aldus de anders zo nuchtere Bloor.
Drie ontwikkelingen maken deze ‘aardverschuiving’ mogelijk: de opkomst van het ‘uitgeklede werkstation’, de netwerkcomputer (NC) van ondermeer Oracle, Sun en IBM; de opkomst van Java als onafhankelijk platform; en de opkomst van bruikbare massaal parallelle servers.
Inzakkende PC-markt
"Als gevolg van de hercentralisatie zal de PC-markt inzakken. De PC wordt vervangen door de NC, een ‘web-browser’ met ondersteuning van Java vervangt besturingssystemen als Windows en System 7 en programma’s worden slechts geschreven in de Java-omgeving. Servers zullen als gevolg hiervan steeds verder geconsolideerd worden totdat er slechts één grote machine over is", voorspelt Bloor.
De grootste drijfveer voor deze ontwikkelingen is de kostenfactor. ‘Goeroe’ Robin Bloor verwacht dat de nieuwe architectuur een factor vijf minder hoeft te kosten dan de huidige client/server-opzet. Hoewel dit mooie beloften zijn, waarschuwt de analist dat de overgang niet zonder pijn of moeite zal gaan. "Zorg ervoor sterke partners op het gebied van de technologie te hebben."
Om de hoge kosten van client/server-omgevingen met PC’s te illustreren, haalt Bloor Research onderzoeken van andere onafhankelijke instituten aan. Zo schat Gartner Group de kosten per gebruiker op – afhankelijk van de complexiteit van de onderneming – 40.000 tot 70.000 gulden over een periode van vijf jaar. Een ander bureau, Compass, komt uit op 65.000 gulden per werkplek voor een periode van vijf jaar. Mainframe-omgevingen zijn flink goedkoper: Gartner schat een factor 14, Compass een factor 8.
Aanmerkelijk goedkoper
Hoewel een configuratie, gebaseerd op de architectuur van Internet en het web met netwerkcomputers, niet zo goedkoop is als een mainframe-omgeving, schat Bloor de kosten van zo’n opstelling in het slechtste geval op 20.000 tot 30.000 gulden per werkplek over een periode van vijf jaar. Hierbij plaatst Bloor de opmerking dat er geen functionele of uiterlijke verschillen bestaan tussen de client/server- en de web-omgeving.
Op basis van deze veronderstelde voordelen van de netwerkcomputer, doet Robin Bloor een schatting naar het succes van dit apparaat. "Er zijn 100.000 mainframes verkocht, een miljoen mini’s, 10 miljoen PC-servers, honderden miljoenen PC’s en er zullen miljarden NC’s over de toonbank gaan."
De programmeertaal Java maakt deze toekomstige ontwikkelingen mogelijk, aldus de Britse industrie-analist. "PC-besturingssystemen worden vervangen door een browser met ondersteuning voor Java." Gezien de jongste ontwikkelingen binnen Microsoft – Windows 97 krijgt een browser-achtige interface – lijkt Bloor de plank niet ver mis te slaan in dit opzicht.
Tegenslag voor Intel en Microsoft
Leveranciers, die nu (vrijwel) geheel afhankelijk zijn van de PC, gaan stormachtige tijden tegemoet, zo voorspelt de Britse analist. "Intel zal zware schade oplopen. Voor dit bedrijf was het iedere dag Sinterklaas, maar de NC heeft geen Intel nodig. De x86-lijn kan vervangen worden door goedkope risc-processoren, zoals de Power-pc en de Arm van Oracle."
Microsoft wordt vergeleken met een karakter uit een videospelletje dat zijn best doet een brug over te steken die aan het instorten is. "Als de PC-markt straks instort, moet Microsoft aan de overkant van de brug – de server – zijn. Sinds de introductie van Windows NT is het bedrijf bezig over te steken, maar het heeft inmiddels een paar cruciale fouten gemaakt. Zo miste het de explosieve opkomst van Internet volledig rond november vorig jaar."
"Als we naar de omzet van Microsoft tussen juli 1995 en juni 1996 kijken, blijkt maar één van de bijna 9 miljard dollar afkomstig te zijn van server-software. De groei bedroeg in dit jaar zo’n 45 procent. Als in het lopende jaar een modalere groei van zo’n 25 procent gerealiseerd moet worden, betekent dit een omzet van 11 miljard dollar. Als de groei onder dit niveau blijft, dan verliezen de financiële markten hun vertrouwen in het concern. Dit gegeven – bijna 90 procent van de omzet komt van de desktop, het gebied waarop Microsoft nu juist wordt aangevallen – maakt het schier onmogelijk een dergelijke omzet te realiseren."
Hoewel The Enterprise by Other Means zonder meer controversieel te noemen is, biedt het een gedegen inzicht in de wijze waarop de computerindustrie zich de komende jaren kan ontwikkelen. Bloor verzuimt niet om aan de hand van dit scenario een groot aantal aanwijzingen en tips te geven voor gebruikersorganisaties om de eventuele overgang met zo weinig mogelijk kleerscheuren te maken. MU
Het rapport
De meeste rapporten van Bloor Research onderzoeken en vergelijken automatiseringsprodukten als databases, hardware en ontwikkeltools. Het rapport ‘The Enterprise by Other Means’ geeft juist inzicht in een mogelijke algehele tendens binnen de branche. Bloor combineerde zijn ervaringen en destilleert hieruit het beschreven scenario. Ook al zou deze trend zich niet doorzetten, lijkt het toch de moeite waard dit rapport te bestuderen. Al was het maar om op de hoogte te zijn van de verschuivingen die Internet en het web k�nnen veroorzaken. Het bijna 100 pagina’s tellende rapport is te bestellen bij VNU Business Publications via faxnummer 020 487 5726. Het document kost 590 gulden (exclusief btw).