AMSTERDAM – De Nederlandse vereniging van bedrijfstelecommunicatie grootgebruikers (BTG) wil de regels veranderen, omdat een toenemend aantal leden niet meer voldoet aan een van de belangrijkste eisen voor het lidmaatschap. Volgens de statuten kunnen bedrijven ’tot wier kernactiviteiten telecommunicatie dienstverlening op commerciële basis behoort’ namelijk geen lid worden van de gebruikersvereniging.
Maar gebruikers worden steeds vaker ook aanbieders en van enkele van de 139 BTG-leden is het op zijn minst twijfelachtig of zij meer in de eerste dan wel de laatste categorie thuis horen. Directeur Ton de Liefde: "De grenzen zijn nu niet altijd duidelijk te stellen. Het voorstel voor de nieuwe richtlijnen is dat bedrijven die minder dan een miljoen aan telecommunicatie buiten de eigen organisatie verkopen, gewone leden blijven. Maar als het meer wordt dan een miljoen, beschouwt BTG het bedrijf als aanbieder. Het kan dan wel lid blijven maar verliest zijn stemrecht, want het karakter van gebruikersvereniging moet gehandhaafd blijven." Dit voorstel zal tijdens de volgende algemene ledenvergadering van 18 september besproken worden.
De BTG behartigt de belangen van haar leden op verschillende manieren. De vereniging lobbyt in Den Haag en Brussel, bijvoorbeeld voor volledige liberalisering van de markt. Daarnaast geeft zij advies op het gebied van telefonie en datacommunicatie. Verdere dienstverlening bestaat ondermeer uit het vergelijken van tarieven van de verschillende leveranciers en het bedingen van kortingen bij de PTT. De BTG bestaat tien jaar en is ook te bezoeken op Internet (http://www.verbtg.nl). YG
PTT wijzigt tarieven huurlijnen
De BTG is met gedeeltelijk succes ten strijde getrokken tegen de – in vergelijking met andere Europese landen – zeer dure PTT-tarieven voor ‘korte afstand’ digitale huurlijnen. Per 1 oktober van dit jaar gaan de prijzen daadwerkelijk naar beneden, waarbij automatische compensatie plaatsvindt voor het te veel betaalde over de periode van 1 juli tot 1 oktober. Toch is de BTG nog niet volkomen tevreden. De ‘korte afstand’ digitale huurlijnen zullen namelijk minder in prijs dalen dan gemiddeld en juist de ‘korte afstand 2 Mbit/s’ huurlijnen in Nederland behoren tot de duurste van Europa. In die situatie komt nu geen verandering. Slecht voor de ontwikkeling van de concurrentie, vindt de BTG. Bovendien zal de tariefwijziging voor de digitale huurlijnen alleen gelden voor de standaard kwaliteit en niet voor de kwalitatief betere Digiline- en Digistream-huurlijnen. Het gaat hier om de extra tariefverlaging die door minister Jorritsma opgelegd is. De kwaliteitslijnen zijn wel meegegaan in de algemene verlaging die de PTT zelf per 1 mei heeft doorgevoerd. De 34Mbit/s-lijnen worden helemaal niet goedkoper.