AMERSFOORT – Met ingang van het nieuwe schooljaar worden de huidige beroepsopleidingen in het leerlingwezen en het middelbaar beroepsonderwijs vervangen door een nieuw onderwijsstelsel: het secundair beroepsonderwijs. Doel hiervan is een betere aansluiting te creëren tussen het onderwijs en het bedrijfsleven en meer samenhang te krijgen tussen opleidingen ongeacht waar, hoe en door wie deze worden gegeven.
De grootste verandering is dat praktijkervaring een verplicht onderdeel gaat vormen voor alle middelbare beroepsopleidingen en dat die ervaring mede bepalend wordt voor het behalen van een diploma. Stichting Ecabo, één van de Landelijke Organen van het Beroepsonderwijs heeft de opleidingseisen gedefinieerd voor ondermeer de categorie automatisering. Volgens Ecabo-medewerkster Pauline Brugman vindt in het secundair beroepsonderwijs een verschuiving plaats van opleidingen in applicatie-ontwikkeling- en programmeren naar verschillende vormen van beheer. Op middelbaar niveau zal, althans in de economisch-administratieve richting, de nadruk meer komen te liggen op opleidingen tot functies als beheerder Technische Infrastructuur, Systeem- en Netwerkbeheerder, ICT-beheerder en medewerker Beheer Informatiesystemen.
Met het nieuwe stelsel voor het middelbaar beroepsonderwijs wil de overheid immers meer verantwoordelijkheid voor de inhoud van het lesprogramma leggen bij het (regionale) bedrijfsleven. Om die reden zijn de nieuwe eisen voor de economisch-administratieve opleidingen door Ecabo opgesteld in nauw overleg met bedrijfstakgroepen en vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers. Brugman betreurt echter de houding van de IT-brancheverenigingen Vifka en Fenit. De bijdrage aan de discussies over de nieuwe structuur van de middelbare IT-opleidingen is nihil geweest. CZ