AMSTERDAM – Enerzijds richten steeds meer IT-bedrijven hun blik naar het buitenland om aan nieuw personeel te komen. Vooral Ieren en Indiërs zijn in trek. Anderzijds houden veel Nederlandse automatiseerders het hier voor gezien en vertrekken naar andere continenten. Waarom? Een inventarisatie van de motieven.
"We trekken wel mensen aan in Nederland, maar de markt is dusdanig overspannen dat je altijd te kort komt," aldus Frans Middelkoop. Hij is directeur van Solve 2000, een onderdeel van Origin dat zich met de ‘jaar 2000-problematiek’ bezig houdt. Origin heeft een eigen vestiging in India en maakt dankbaar gebruik van de hoog opgeleide krachten, die ook nog eens twee tot drie keer goedkoper zijn dan in Nederland. Middelkoop: "IT-specialisten in Nederland zien het oplossen van het jaar 2000-probleem als dom werk, zoals iedere beheerklus. Indiërs niet. Dat is een andere belangrijke reden om ze in te huren".
Capaciteitstekort
Ook Dedicate Automatisering, een bedrijf met 170 werknemers uit Woerden, heeft de oplossing van het capaciteitstekort in den vreemde gevonden. In Ierland om precies te zijn, het land dat de bijnaam "Second Silicon Valley" kreeg doordat alle grote IT-leveranciers er inmiddels een vestiging hebben. Matthijs Havinga, directeur van Dedicate Ireland Limited: "Het investeringsklimaat in Ierland is heel gunstig en de Ieren zijn 40 tot 50 procent goedkoper. Ze krijgen geen lease-auto’s; dat is daar niet gebruikelijk. Het betalen van pensioenpremie begint pas vanaf een bepaald inkomen en ook aan ziektekosten betaal je minder."
Mentaliteit
Belangrijker dan het prijsverschil vindt Havinga echter het opleidingsniveau en de mentaliteit van de nieuwe medewerkers: "Ze hebben meer praktische ervaring en zijn daardoor direct inzetbaar. Bovendien zijn het harde werkers." De taalbarrière is voor Dedicate geen probleem. De specificaties worden – indien nodig – vooraf in het Engels vertaald en de schermen en helpteksten worden door Nederlandse werknemers gemaakt.
Filiaal
Nog enkele Nederlandse bedrijven zoeken de oplossing van het personeelstekort in het buitenland. Syllogic te Houten heeft een filiaal in Dublin geopend. Roccade heeft contacten in Tsjechië en Rusland en er loopt een drietal proefprojecten met Indiërs. Verder valt het erg mee met de toeloop op het buitenland. Cap Volmac, CMG, Raet, Proface en IP noemen de taalproblemen (bij de klant) als drempel. Proface en IP/Informatica melden bovendien dat ze in het verleden slechte ervaringen hebben opgedaan met respectievelijk Engeland en Roemenië. Het internationale bedrijf Andersen Consulting beschikt over ruime Europese personeelsbronnen. Het bedrijf gebruikt deze echter niet om het tekort in Nederland aan te vullen, ook voornamelijk vanwege de taalproblemen.
Zuid-Afrika
Een heel andere aanpak kiest Chain International Resources. Het stuurt voor zijn opdrachtgevers Nederlandse werklozen naar Zuid-Afrika om zich in twee jaar tijd te laten omscholen tot ervaren automatiseerder. Gedurende die twee jaar werkt een geroutineerd Zuidafrikaan bij een Nederlandse klant. Daarna neemt de inmiddels eveneens door de wol geverfde Nederlander zijn plaats in. Directeur Van der Ent: "In Zuid-Afrika is heel veel technologische kennis en de mensen beheersen de Nederlandse taal. Het opleiden daar is ook goedkoper, maar het gaat voornamelijk om de ervaring". Het concept slaat aan. De eerste klanten zijn de firma Hands en het Sociaal Fonds Bouwnijverheid.
Voorgoed vertrekken
Ook zijn er Nederlandse automatiseerders die voorgoed naar het buitenland vertrekken. In de regel doen ze dat niet omdat ze hier geen geschikte baan kunnen vinden. Een beter klimaat, minder regeltjes, minder agressie en stress en de bloeiende economie zijn volgens Rupert Ward, werkzaam bij het New Zealand and Australia Migration Bureau, de meest voorkomende drijfveren om naar Nieuw-Zeeland of Australië te vertrekken.
Deze tendens zal het personeelstekort op de Nederlandse arbeidsmarkt voor IT-specialisten ongetwijfeld nog doen toenemen. Het is echter zeker niet de belangrijkste oorzaak van het tekort. Die moet meer gezocht worden in het afnemende aantal informaticastudenten en het op dit moment ongunstige imago van een baan in de automatisering. YG