In een bijzonder boekjaar 1996 (twintigjarig bestaan van Microsoft wereldwijd, tienjarig jubileum van de afdeling Benelux) waren ook de financiële resultaten opmerkelijk.
Het jaar werd afgesloten met een omzet van 8,67 miljard dollar, een stijging van 46 procent ten opzichte van het vorige boekjaar. De nettowinst bedroeg 2,2 miljard dollar. De winstgroei was de hoogste sinds 1992. Voor deze recordwinst zorgden met name de verkopen van Windows 95, Office 95 en Windows NT. Internet brengt nog steeds nauwelijks geld in het laatje. Slechts de Starter Kit bracht een zeer bescheiden bedrag binnen. In het komend boekjaar verwacht het bedrijf wel munt te slaan uit het Internet.
De omzet had nog fiks hoger kunnen zijn; de opbrengst die gemist wordt door software-piraterij wordt wereldwijd geschat op maar liefst 50 procent. In Nederland is men blijkbaar nog minder bereid de programma’s te kopen in plaats van te kopiëren. Hier wordt het omzetverlies op 60 procent geraamd.
Het is nog zeer de vraag of Windows 95 ook in de naaste toekomst zo winstgevend blijft. Het marktonderzoeksbureau Dataquest heeft de voorspelling over het aantal te verkopen exemplaren weer naar beneden moeten bijstellen, nu met 27 procent vergeleken met schattingen begin dit jaar. Vooral grote en middelgrote bedrijven blijven vragen naar Windows 3.1x, omdat ze opzien tegen het upgraden van hard- en software op de soms duizenden computers. Andere organisaties slaan Windows 95 over in afwachting van de nieuwe versie van Windows NT die dit najaar uitkomt.