AMSTERDAM – Data General heeft met de ‘non-uniform data access’-architectuur een glorende standaard in handen. Onlangs sloot het bedrijf een samenwerking af met SCO voor het gezamenlijk ontwikkelen van een versie voor Unixware. ICL neemt de techniek ook in licentie voor een nieuwe generatie van servers. Concurrenten Sequent en Hewlett-Packard hebben het nakijken.
Non-uniform data access (Numa) is een aanvulling op symmetrische multiprocessor-technologie (smp). Het is gebaseerd op moederborden met vier Intel P6-processoren. Dankzij een snelle verbinding tussen de borden levert de architectuur prestaties die naar verluidt tot tien keer sneller zijn dan die van conventionele smp-systemen.
De grote winst met Numa ligt niet alleen in de hogere snelheid, maar vooral in het gegeven dat applicaties die geschreven zijn voor oudere smp-systemen zonder aanpassingen geschikt zijn voor de nieuwe architectuur.
De architectuur wordt ook op de markt gebracht door Sequent, dat in 1983 als eerste met symmetrisch parallelle systemen kwam. Hewlett-Packard beschikt over deze technologie dankzij de overname van Convex, een bedrijf dat Numa geschikt maakte voor zijn mini-supercomputers.
"Nu SCO voor onze benadering heeft gekozen en ICL de techniek in licentie heeft genomen, laten we de concurrentie ver achter ons", zegt Stephen Baxter, directeur van Data General in Europa. "Bovendien kunnen wij de systemen tegen het eind van dit jaar leveren, terwijl de concurrentie alleen op papier over Numa-systemen beschikt", voegt hij daar aan toe.
Standaard
Volgens Baxter heeft zijn onderneming een voorsprong op de concurrentie omdat uitsluitend is gekozen voor standaard elementen. "In de open systemen gaat het erom dat je de machines zo snel mogelijk op de markt brengt. Wij hebben gekozen voor SCI-technologie (Scalable Coherent Interface). Dat is een standaard protocol van Ansi en de Ieee waarmee je moederborden van Intel op een zodanige manier kunt koppelen tot een Numa-systeem dat de integriteit van de data gewaarborgd is." De SCI-technologie ontwikkelt DG in samenwerking met Dolphin Interconnect Systems.
Nog maar kort geleden werd bekend dat DG een overeenkomst heeft afgesloten met het Deense bedrijf Dansk Data Elektronik. Dit bedrijf gaat behalve de bestaande Aviion-systemen van DG ook de nieuwe Numa-systemen verkopen.
Netwerkcomputer
De trend in de markt dat servers steeds meer moeten aankunnen, is volgens Baxter alleen maar positief. "Die trend zie je bij client/server-omgevingen, maar ook bij nieuwe initiatieven als de netwerkcomputer. De client wordt steeds ‘slanker’ en de server krachtiger. Ook bij de grote belangstelling die er is voor datapakhuizen speelt een krachtige server een sleutelrol."
In Amerika boekte DG een grote order bij Blumenberg Financial Services voor het leveren van zestien Numa-systemen. Deze financiële instelling gebruikt een database van vijf terabyte, waaraan ruim vijftigduizend terminals zijn gekoppeld.
In Nederland is DG volgens eigen zeggen sterk in de overheidssector en in omgevingen waar imaging een belangrijke rol speelt. In de financiële wereld is Robeco één van de grootste klanten.
Een opvallende gebruiker van de apparatuur is het merkenbureau van de Benelux, dat een applicatie ontwikkelde waarmee men nieuwe logo’s kan vergelijken met bestaande. Dit systeem is in staat om binnen een halve minuut de twintig meest gelijkende logo’s te zoeken van een nieuw ingediend logo. WA