BERLIJN – De trots straalt af van de twee broers Jan en Paul Baan. Voor het eerst organiseren zij een Europese gebruikersbijeenkomst waarop bedrijven als IBM, Cap Gemini, Hewlett-Packard, KPMG en Moret hun best doen zich te profileren als partner van Baan in plaats van andersom. De reden is duidelijk: recente successen maken het Veluwse bedrijf tot een aantrekkelijk alternatief voor het Duitse Sap.
Aantrekkelijk is wellicht niet het juiste woord voor de consultants die zich in rijen van drie zien opgesteld. Waar concurrent Sap garant staat voor jarenlange implementatietrajecten, is één van de speerpunten van het beleid van Baan om deze trajecten zoveel mogelijk in te korten. Desondanks zijn er goede zaken te doen met de Nederlandse software-fabrikant.
Die zaken zijn vooral afkomstig van grote klanten als Boeing en Northern Telecom. Ondanks het streven van Baan om de implementatie van zijn software te vereenvoudigen, nemen projecten van een dergelijke omvang ook bij Baan minimaal een jaar in beslag. Bovendien belooft Baan zijn partners meer grote namen in de toekomst. Zo stelt oprichter Jan Baan als enige over te zijn in het selectie-traject van automobielfabrikant Ford.
Grootste project aller tijden
Ford staat aan de vooravond van een enorm project met de codenaam Ford 2000. Het bedrijf wil optimaal gebruik gaan maken van de mogelijkheden die informatie-technologie te bieden heeft en stelt daartoe hoge eisen aan zijn leveranciers. Jan Baan spreekt over "mo gelijk het grootste IT-project uit de geschiedenis". Concurrenten als Sap en Oracle zouden inmiddels uitgeschakeld zijn.
Het succes van de beursintroductie en het daaropvolgende koersverloop – eind vorige week stond de koers op 36 dollar, na een introductie rond de 15 dollar en een splitsing van twee-op-een – verleidt de gebroeders Baan tot ferme uitspraken. Zo acht Jan Baan op korte termijn een omzet van een miljard dollar een reële mogelijkheid.
"In beurswaarde zijn we inmiddels groter dan de KLM. Als ik dan op Schiphol loop en al die mensen en vliegtuigen zie staan, geeft het een heerlijk gevoel om slechts leiding te hoeven geven aan zo’n 2000 medewerkers en geen zwaar materieel te bezitten." De 5,5 miljard gulden beurswaarde van Baan Company maakt de Veluwse onderneming groter dan ondernemingen als Sybase of Sterling Software. Baan was na Netscape de succesvolste beursintroductie van 1995 op de Nasdaq.
‘Oude code is ballast’
Om het succes te handhaven, investeert Baan fors in de software. In tegenstelling tot de meeste collega-softwarefabrikanten ziet Jan Baan bestaande software als een ballast in plaats van een bezit. "Bestaande code staat vernieuwing in de weg", aldus de topman. Voor hem is dit reden om nieuwe versies van het pakket steeds vanaf nul op te bouwen.
In Baan IV – de opvolger van Triton 3 – is tevens een grafisch tool opgenomen, waarin ondernemingen op grafische wijze te vangen zijn. Op basis van deze representatie wordt het pakket volledig ingesteld en gebruiksklaar gemaakt. De belangrijkste voordelen van deze werkwijze zijn een hogere snelheid van implementeren en het kunnen inspelen op veranderende organisaties.
"Het gevecht in deze industrie zal niet gaan om de functionaliteit van de software. Dat is een gegeven, een noodzakelijke randvoorwaarde. Het echte gevecht gaat om de flexibiliteit van de toepassingen", aldus Jan Baan. Met het modelleringstool en een recent aangekondigde samenwerking met Microsoft om het pakket geschikt te maken voor Backoffice en Windows NT hoopt de ondernemer als overwinnaar uit dit gevecht te komen.
Nieuwe poot
Baan is op alle fronten volop in beweging. Zo werd onlangs Baan Business Systems opgericht. Deze organisatie moet zich richten op het midden- en kleinbedrijf, waar de roots van de onderneming zich bevinden. "Door alle publiciteit rond grote nieuwe klanten, kwamen onze bestaande klanten aandacht tekort. Met Business Systems hebben we een tool in handen om dit segment de aandacht te geven die het verdient", verklaart Paul Baan, die op het idee voor deze nieuwe poot onder het bedrijf kwam.
Een andere ontwikkeling is het geschikt maken van de software voor s teeds meer hardware-platformen. Komend uit de Unix-wereld wordt hier nog dit jaar Windows NT aan toegevoegd, terwijl ook een versie voor MVS op stapel staat. "De MVS-versie moet eind 1997 beschikbaar zijn", aldus een aanwezige IBM-medewerker. "In de VS staan inmiddels zo’n twintig klanten te trappelen om deze versie te gaan gebruiken. Daaronder bevinden zich zelfs vijf afnemers waarvoor MVS een nieuw platform is."
De vaart erin
Een snel groeiende organisatie als Baan Company heeft deskundig management nodig. De gebroeders hebben dan ook een aantal nieuwe topmensen benoemt, die de vaart erin moeten houden. Zo werd ex-McKinsey-adviseur Tim Tinsley aangesteld als lid van de raad van bestuur en werd het Europese management in handen gegeven van het duo Karl-Heinz Vos en Konrad Bank.
De verdere toekomst van Baan is voor een belangrijk deel in handen van Laurens van der Tang, directeur onderzoek en ontwikkeling. Hij zegt desgevraagd te werken aan project ‘Nucleus’, een volgende implementatie van het bedrijfsinformatiesysteem. Kenmerken van deze versie zullen een vergaande mate van gedistribueerde verwerking worden en ‘slimme’ objecten die elkaar automatisch herkennen en met elkaar communiceren. Nucleus moet het mogelijk maken de software te draaien op Internet. Van der Tang noemt dit "een allesomvattend informatiesysteem dat draait op 22.000 mips." MU