AMSTERDAM – De twee belangrijkste Nederlandse bouwers van gereedschappen voor software-ontwikkeling – Uniface en Usoft – annonceerden vorige week vrijwel gelijktijdig hun nieuwe produkten. Uniface richt zich vooral op integratie van Internet, terwijl Usoft ontwikkel-snelheid hoog in het vaandel heeft staan.
Het gonst van de bedrijvigheid in de Nederlandse laboratoria. Niet alleen Uniface en Usoft komen op korte termijn met nieuwe produkten, ook op de Veluwe wordt hard gewerkt aan Baan IV, de opvolger van Triton. Even ten zuidwesten daarvan – in Delft – wordt door de ontwikkelaars van Westmount ook hard gewerkt aan nieuwe software, terwijl Exact druk doende is grotere bedrijven te interesseren voor zijn administratieve software.
Uniface – tegenwoordig Compuware geheten – verwacht dat de IT-markt steeds minder onderscheid zal maken tussen ontwikkelomgevingen en standaard software-pakketten. "Het verschil vervaagt nu bedrijven als Baan en Sap hun eigen ontwikkel-tools profileren. Ons antwoord hierop is een hechtere samenwerking met handelspartners die applicaties bouwen op basis van Uniface."
Grootse plannen
Het bedrijf heeft op dit gebied grootse plannen. Gewerkt wordt aan een strategie om onder de paraplu van het Uniface-merk een totaalaanbod aan standaard-applicaties te creëren. De Amsterdammers willen zelf geen toepassingen schrijven, maar vertrouwen hiervoor op een – grotendeels nog op te bouwen – partnerkanaal.
Hiertoe worden op dit moment richtlijnen ontwikkeld waarmee de toepassingen van verschillende leveranciers op elkaar moeten aansluiten. Tijdens de gebruikersbijeenkomst – die in de herfst van dit jaar in de hoofdstad gehouden wordt – zal Uniface een uitgebreid marketing-programma voor partners introduceren.
Vorige week lag het accent echter op de introductie van versie 7. Steeds duidelijker wordt dat Uniface zich niet slechts richt op het ontwikkelen van software, maar ook op het in gebruik nemen en houden ervan. Bovendien kunnen applicaties voortaan voorzien worden van een gebruikers-interface voor Internet – een browser. Volgens eigen zeggen hoeven – ook bestaande applicaties – hiervoor nauwelijks aangepast te worden.
Project Quantum
Parallel aan versie 7 werkt Compuware ook aan een project met de codenaam Quantum. Dit programma moet een ontwikkel-omgeving opleveren, die door organisatie-adviseurs te gebruiken is voor het direct vertalen van bedrijfsstructuren in hiervoor ondersteunende software. Het voornaamste kenmerk van dit produkt – dat eind 1997, begin 1998 op de markt moet komen – is een scheiding van bedrijfsregels en datamodel. "Veranderingen van de bedrijfsstructuur zullen direct in de runtime aangebracht kunnen worden", aldus produkt-manager Roy Franzen.
Die andere tool-bouwer van Nederlandse bodem, Usoft, is nog niet zover gevorderd met de integratie van Internet. De nieuwe versie 4 van het gereedschap Developer moet het ontwikkelproces vooral versnellen. Hiertoe zijn een flink aantal nieuwe faciliteiten opgenomen. Ondermeer nieuw in deze versie zijn een binder, die de verschillende onderdelen van een project bijeen houdt; groupware-functies om met meer mensen aan een project te kunnen werken; de SQL Definer om op grafische wijze vragen aan de database te kunnen formuleren; en de replicated rules engine die dynamische partitionering van applicaties mogelijk maakt.
A la Windows 95
Veel aandacht is tevens besteed aan het ontwerp van de gebruikers-interface. Deze voldoet aan de normen die Microsoft opstelde voor de nieuwste versie van Windows. Usoft Developer draagt dan ook het stempel Built for Windows 95.
Usoft heeft al wel nagedacht over de gevolgen van Internet. In de eerstvolgende versie belooft de onderneming faciliteiten hiervoor in te bouwen. Andere ‘strategische’ ontwikkelingen vat Usoft samen onder de koppen ‘iteratieve ontwikkeling’, ‘automatische partitionering’, ‘strategische partnerschappen’, ‘object-oriëntatie’ en ‘data warehousing’. MU