ROTTERDAM – Hoeveel moet Enertel aan de kabelexploitanten, deels ook de eigen aandeelhouders, betalen om directe toegang te krijgen tot abonnees? En tegen welke prijzen worden de verbindingen met netwerken van PTT, Libertel en eventueel NS/BT tot stand gebracht? Hoe krijgt Enertel internationale aansluiting?
"Dat zijn inderdaad de cruciale vragen als je begint met concurrentie in telecommunicatie. De overheid moet dus een krachtig orgaan boven de markt plaatsen dat toeziet op eerlijke interconnectie", zegt Wim Naeije, president-commissaris van Enertel. Hij presenteerde vorige week vrijdag de definitieve vorm van Enertel na een opbouwperiode met ondermeer Northern Telecom en Booz, Allen & Hamilton als adviseurs.
Ook binnen Enertel werpt de relatie met de aandeelhouders vragen op. Enertel en zijn aandeelhouders zullen moeten vaststellen welke kosten ze aan elkaar doorberekenen. Vervolgens is niet duidelijk wie zich bij de klant zal presenteren met diensten en de factuur. De kabelexploitanten hebben hun abonnees nu als klant, maar Naeije beschouwt dit niet als status quo: "Uiteindelijk zullen wij toch direct bij de klant willen komen, zeker bij de zakelijke."
Enertel begint nu in de zakelijke markt, met aanbod van huurlijnen. Enkele aandeelhouders, zoals Castel (Edon), zijn daar al mee begonnen. In samenspraak met de exploitanten gaat men de mogelijkheden voor de consumentenmarkt na. Die komt niet eerder dan over een jaar in beeld. De techniek voor telefonie over de kabel wordt maar langzaam ontwikkeld. Enertels nieuwe aandeelhouder Casema loopt voorop, maar het is de vraag in hoeverre kennisoverdracht zal plaatsvinden. Zowel Casema als PTT Telecom putten uit de kennis van KPN Research.
Chinese muur
Dit is een van de meest frappante kanten aan de concurrentie die tussen de zusterbedrijven tot stand moet komen. Er bestaan ‘Chinese walls‘, zei Naeije, ondermeer omdat Casema geen directe invloed heeft bij Enertel, maar is dat voldoende? KPN garandeert een strikte scheiding van de dochters, minister Jorritsma eist echter nog steeds dat het bedrijf de meerderheid in Casema afstoot. Dat kan door een fusie van KPN Kabel met United Philips (UPC), dat afgelopen week kabelbedrijf Combivisie inlijfde.
De vraag is vervolgens of UPC tot Enertel zal toetreden. Laatstgenoemde houdt nog 12,5 procent van de aandelen in portefeuille, met name voor A2000, de joint-venture van UPC en US West in Amsterdam en Hilversum.
Enertel wil 150 miljoen gulden investeren, en nog veel meer als ze volgend jaar een vergunning voor mobiele telefonie (DCS1800) bemachtigt in de veiling. Telecom 2 (BT en NS), de belangrijkste opponent in die strijd, heeft die mobiele vergunning veel harder nodig, omdat ze in tegenstelling tot Enertel en PTT Telecom geen eigen lokale toegang tot consumenten heeft. PO