UTRECHT – Binnenkort kan via Internet het medisch expertsysteem Hepar worden geraadpleegd. Peter Lucas, werkzaam bij de vakgroep Informatica van de Rijksuniversiteit Utrecht, buigt zich nu over de vraag op welke wijze Hepar in een WWW-site kan worden geïntegreerd.
Lucas promoveerde vorige week bij professor Treur aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het proefschrift "Structures in diagnoses. From theory to medical application". In zijn dissertatie ontwikkelt hij een nieuw, algemeen wiskundig raamwerk voor de beschrijving van verschillende vormen van diagnostiek in expertsystemen. Daarnaast bespreekt Lucas de ontwikkeling van Hepar. Dit expertsysteem ondersteunt een arts bij de diagnostiek van de lever en de galwegen. Zijn conclusie is dat Hepar niet onderdoet voor de beste beslissingsondersteunende systemen op het gebied van leverziekten.
"Veel onderzoekers worstelen met de vraag hoe zij de resultaten van hun werk aan de buitenwereld beschikbaar kunnen stellen. Die vraag is ook actueel voor de ontwikkelaars van het expertsysteem Hepar, dat onder Unix is gebouwd en niet bepaald een gebruikersvriendelijke interface heeft", aldus Lucas. Hij onderzoekt nu de mogelijkheden om het systeem in een Website op te nemen. Zo vangt hij twee vliegen in één klap. "Op deze manier kunnen we enerzijds de gebruikersinterface verbeteren en anderzijds het expertsysteem aan iedereen beschikbaar stellen, zonder te hoeven poorten naar andere hardware-platformen", zegt Lucas die tot nu toe weinig toepassingen van kunstmatige intelligentie op Internet is tegengekomen. "Vreemd is dat niet, want Websites zijn er in eerste instantie niet voor gemaakt om programmatuur op afstand te raadplegen. Het kost veel moeite om daarvoor een goede communicatiestructuur en dynamische hyperlinks aan te leggen."
Een voorproefje van de mogelijkheden die Hepar binnenkort biedt, is nu al te vinden op www.cs.ruu.nl/mti. Daar kan een expertsysteem worden geraadpleegd waarmee hartziekten kunnen worden gediagnostiseerd. CZ
Een interessant project voor Hyperchain.
Wij bouwen op dit moment een zeer groot Webbased kennissysteem (non-taxonomisch) voor een van de grote uitgeverijen in Nederland op het gebied van wet- en regelgeving. Ook de Hyperchain-Knowledgebase-editor is WebBased, er werken op dit moment 4 mensen in de redactie (uitgeverijmedewerkers) aan de toepassing.
Groet Jos Palmen
Directeur Hyperchain.