LONDEN – De Europese markt van database managementsystemen groeide vorig jaar met 33 procent naar 2,25 miljard ecu. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van onderzoeksbureau Ovum, Databases: Markets and Futures. "De groei is vooral te danken aan de inspanningen van de leveranciers om gespecialiseerde functies voor data warehousing en beslissingsondersteuning aan de man te brengen", aldus de onderzoekers.
Volgens het rapport hebben de leveranciers van databases de nodige kopzorgen. "Ze getroosten zich grote inspanningen om op peil te blijven met de gebruikersbehoeften in data warehousing. De meeste afnemers hebben inmiddels honderden gigabytes aan gegevens online beschikbaar. Als deze pakhuizen eenmaal geïnstalleerd zijn, hebben ze de eigenschap snel te groeien. Eindgebruikers zijn er vaak dol op. De database-leveranciers moeten aan de toenemende behoeftes aan capaciteit en snelheid zien te voldoen."
Een andere kopzorg vormen de ontwikkelingen op het terrein van Internet. "De explosief groeiende toegang tot het Web heeft de vraag naar servers sterk doen toenemen. Ook hiervoor moeten speciale functies ontwikkeld worden, waarbij koppelingen met allerlei browsers van groot belang zijn."
Een derde probleem voor de database-producenten vormt het prijsbeleid. "Ze moeten hun prijslijsten aanpassen en de verkoopvoorwaarden flexibeler maken. De meeste hebben inmiddels prijsschema’s voor aantallen gelijktijdige gebruikers; anderen beschikken over prijzen per benoemde gebruiker – Microsoft, Oracle en Sybase."
Een belangrijke technische uitdaging is het ombouwen van het database managementsysteem tot een zogenaamd content management-systeem. Dit zijn hybride, object-georiënteerde systemen die zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens kunnen bevatten. "Nu objecten steeds belangrijker worden voor gebruikers, moeten de producenten deze hybride produkten ontwikkelen", aldus Laurent Lachal van Ovum.
Windows NT in opmars
Op het gebied van besturingssystemen zou Unix op het punt staan de mainframe-markt voorbij te streven als belangrijkste platform in de Europese database-markt. Ovum schat dat het marktaandeel van Unix van 24 procent in 1995 stijgt tot 34 procent in het jaar 2000. Het snelst groeiende platform is echter Windows NT. Het marktaandeel van dit platform groeit volgens de Britse analisten van 4 procent in 1995 naar 20 procent in 2000.
In 1995 groeide het marktaandeel van Informix met 2 procentpunten. Dit bedrijf werd hiermee voor het eerst sinds jaren groter dan Sybase in de Europese markt. Echter, de marktleiders verstevigden hun grip op deze markt: Oracle groeide met 5 procentpunten, Computer Associates met 3. De groei van de grote spelers ging ten koste van de ‘kleine jongens’: de categorie ‘overigen’ slonk van 25 naar 18 procent. MU