WENEN – Hoge bomen vangen veel wind. Dit geldt de laatste weken niet in het minst voor de Duitse software-fabrikant Sap. Zo’n drie weken geleden opende Forrester Research de aanval met een nogal negatief rapport over het pakket R/3. Sap reageerde furieus en bracht meningen van andere analisten in stelling. Toch staat Forrester niet alleen: Meta Group plaatst nu ook kanttekeningen.
Op 31 mei jongstleden bracht Computable een uitgebreid verslag van de meningen die bij Forrester Research leven. Analist Bobby Cameron hekelde R/3 ondermeer vanwege het gebrek aan flexibiliteit; dit zou adequaat inspelen op veranderende marktomstandigheden in de weg staan.
Een ander bezwaar van Forrester betreft de ‘ouderwetse’ technologische basis van R/3. Volgens Cameron zouden bestaande gebruikers op korte termijn gedwongen zijn over te stappen op een nieuwe versie. Hij noemde deze voor het gemak R/10. Als gevolg van deze tekortkomingen zou R/3 volgend jaar zijn hoogtepunt beleven en vervolgens terugzakken.
Sap ontkent alle aantijgingen en stelt in zijn commentaar ondermeer dat "de flexibiliteit toeneemt door toepassing van nieuwe software-gereedschappen" en dat bureaus als Forrester, vrij vertaald, "nu eenmaal veel kabaal moeten maken om hun produkten aan de man te brengen".
Tegenoffensief
Sap kreeg vorige week alle ruimte voor een tegenoffensief tijdens de jaarlijkse gebruikersbijeenkomst Sapphire. In Wenen werd daarom analist Helmuth Gümbel opgevoerd, tot voor een jaar werkzaam bij Gartner Group. Deze Duitser is nu zijn eigen onderzoeksfirma begonnen onder de naam Strategy Partners International. Hij bleek niet de enige, die positief gestemd was over R/3. Ook gerenommeerde bureaus als Aberdeen Group en Datapro uiten hun lof.
Gümbel noemt R/3 "de veilige keus" die ooit IBM vormde. "Wereldwijd bestaan er nog tienduizenden applicatie-leveranciers. Het merendeel zal de komende jaren ten onder gaan als gevolg van de ‘Jaar 2000’-problematiek, de komst van de Euromunt, de inmiddels verouderde technologie van applicaties, het gebrek aan internationale aanwezigheid en de snelle veranderingen in de economie. Sap is een van de weinige ondernemingen die, dankzij de financiële positie, de veranderingen de baas kan", aldus de Duitse analist.
De komst van R/3 voor de AS/400 noemt Gümbel "precies op tijd". Hij schat dat Sap nog dit jaar voor zo’n 50 miljoen mark aan licenties op de AS/400 zal verkopen. Deze omzet groeit volgens hem tot zo’n 280 miljoen in het jaar 2000.
Vergeleken met de grofweg anderhalf miljard mark, die nu al op Unix- en NT-systemen geboekt wordt, is dit een relatief klein bedrag. Gümbel erkent dit en verwacht dan ook niet dat Sap in staat zal zijn het marktleiderschap op de AS/400-markt te veroveren. Dat blijft volgens hem voorbehouden aan de Amerikaanse producent SSA.
Voorwaarden voor succes
Ook Gümbel plaatst enige kanttekeningen bij het functioneren van de Duitse software-fabrikant: "Sap dient zijn expertise in de procesindustrie en detailhandel te verhogen. Het bedrijf moet investeren in belangrijke markten buiten Duitsland en de VS en het moet hoognodig een distributie-kanaal met handelspartners opzetten. Bovendien moet de implementatie van het pakket eenvoudiger en sneller gemaakt worden."
Ondanks de harde wind die de hoge boom Sap nu vangt, geeft het aantal klanten en de groei van het bedrijf aan dat het beschikt over een uitermate succesvol produkt. In Nederland vertrouwen talloze bedrijven van goede naam en faam hun bedrijfsgegevens toe aan R/3 of aan zijn voorganger, R/2. Akzo, DSM, Campina Melkunie en de PTT vormen slechts het topje van de ijsberg.
Minder enthousiast
Ondanks deze en andere successen en vele positieve kritieken van onafhankelijke IT-adviesbureaus, lijkt de markt minder enthousiast te worden. Zo mengt nu ook het Amerikaanse bureau Meta Group zich in de discussie met de waarschuwing aan gebruikers dat Sap niet dè oplossing voor iedereen is. "Hoewel Sap beschikt over een enorm marktaandeel, bieden concurrenten in bepaalde situaties betere oplossingen", aldus een rapport van Meta. "Vanaf 1998 kan Sap serieuze tegenstand verwachten van concurrenten met object-georiënteerde technologie en nieuwe ondernemingsmodellen. Vooral Oracle en Peoplesoft vormen een serieuze bedreiging."
Object-oriëntatie biedt gebruikers de mogelijkheid uit het beschikbare aanbod de beste component te kiezen om deze te integreren met componenten van andere leveranciers. "Bovendien biedt de hoge prijs van de Waldorfers – naar schatting zo’n 20 procent hoger dan die van de concurrentie – een goede motivatie aan de andere aanbieders om hun graantje mee te pikken."
Ook van de traditionele AS/400-aanbieders als SSA, Marcam en JD Edwards is stevige concurrentie te verwachten. "Deze bedrijven hebben hun aanbod inmiddels gemoderniseerd en zijn eveneens beschikbaar op Unix en Windows NT." Verder schrijft Meta Group het Nederlandse Baan goede kansen toe. MU