MüNCHEN – Softlab annonceerde vorige week haar nieuwe produktstrategie Partitur. Daarmee wil het bedrijf een marktleiderspositie veroveren als leverancier van een open repository-technologie voor het ontwikkelen en beheren van applicaties. Select Software Tools is het eerste bedrijf dat zijn tools op de repository, gebaseerd op die van Maestro II, zal afstemmen.
Sinds 1992 is Softlab in het bezit van BMW. De Duitse auto- en motorfabrikant investeert fors in het bedrijf dat in 1971 werd opgericht en enige bekendheid geniet in de mainframe-wereld met de I-Case-omgeving Maestro II. Softlab behaalde in 1995 een omzet van 173 miljoen DM. De winst- en verliescijfers worden niet bekend gemaakt. Gelet op de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan en de ambities van de dochter, legt moeder BMW er voorlopig nog geld op toe. Softlab wil de omzet jaarlijks verdubbelen en vóór 2000 de grens van één-miljard DM hebben bereikt.
Partitur-strategie
Met de huidige diensten en produkten zullen de ambitieuze doelstellingen zéker niet kunnen worden gerealiseerd, zo meent het management. Vlaggeschip van Softlab is Maestro II, een toolset voor het ontwikkelen, beheren en onderhouden van mainframe-georiënteerde applicaties. Met deze ontwikkel- en beheeromgeving is het bedrijf actief in de bank- en verzekeringswereld, de industrie, de overheidssector en de telecommunicatiebranche. In Nederland zijn onder andere de ING Bank, het ABP en het Kadaster Maestro II-gebruikers.
Om uit de mainframe-wereld te breken, heeft Softlab vorige week haar Partitur-strategie geannonceerd. Kern van deze strategie is het beschikbaar stellen van een open repository, gebaseerd op de Object Management Systeem (OMS)-repository van Maestro II, waarop andere leveranciers van ontwikkeltools kunnen aansluiten. Het gaat daarbij met name om tool-leveranciers die zich richten op desktop- en netwerk-georiënteerde applicaties. "Maestro II blijft voor ons het strategische produkt voor de mainframe-omgeving", aldus John Kopcke, Chief Technology Officer van Softlab, die hoopt met de Partitur-repository te kunnen verwezenlijken wat IBM binnen het AD Cycle-concept niet is gelukt. "Om een open-repositorytechnologie te realiseren kun je geen enkele tool-leverancier dwingend opleggen zich aan jouw standaarden te conformeren. Vandaar dat we standaard-API’s en -interfaces willen gaan aanbieden", zegt Kopcke.
Overeenkomst met Select
Inmiddels heeft Softlab een eerste partnerovereenkomst gesloten met het Engelse bedrijf Select Software Tools. Deze onderneming zal de Partitur-repository voor zijn object-georiënteerde analyse- en ontwerp (ooad) tools gaan gebruiken. "Wij zien leveranciers van ooad-tools als de belangrijkste markt voor onze repository’, aldus Kopcke. Hij erkent dat de produkten van Select concurreren met Paradigm Plus dat veel Maestro II-gebruikers als analyse- en ontwerptool gebruiken. Het is de vraag of Platinum, de huidige eigenaar van Paradigm Plus en een concurrent van Softlab, met de Partitur-strategie wil meegaan. De overeenkomst die Softlab met Select heeft getekend, geeft aan dat Kopcke waarschijnlijk het antwoord al weet. Er zijn momenteel gesprekken met tientallen tool-leveranciers gaande. Of de woorden in daden zullen worden omgezet, hangt af van de resultaten die Select en Softlab bereiken met de afstemming van hun produkten. Daarover zal in augustus meer bekend zijn. Tegen die tijd hoopt Softlab ook een eigen Partitur-tool te kunnen aankondigen: een produkt waarmee Decision Support– en datawarehouse-applicaties kunnen worden ontwikkeld en beheerd. CZ